Цената на водата в Казанлъшко скача с 10 ст. за кубик

STZAGORA.NET
С около 10 стотинки на куб. метър ще се увеличи цената на водата в Казанлъшко. Това става ясно от писмо на инж. Тотьо Ангелов – ръководител на “ВиК” – район Казанлък. Изчисленията му показват, че средно с лев ще нарасне сметката на едно семейство при новите цени. Като мотив за увеличението се посочва увеличената цена на ел.енергията, която на практика завишава разходите на водното дружество с 15%.

От разпространеното становище на ВИК-началника до жителите на Община Казанлък се казва още, че “ВиК” – район Стара Загора, има инвестиционна програма, която е съгласувана с общинското ръководство на Казанлък. На база на тази инвестиционна програма от есента на миналата година до момента са подменени 1000 м водопроводна мрежа в кв. “Васил Левски”, 400 м водопровод по ул. “Александър Стамболийски” и 1000 м по ул. “Петьо Ганин”. До края на тази година предстои да се реконструират още 2000 м водопроводна мрежа в община Казанлък. В близко време ще започнат дейностите по смяна на водопроводната мрежа по главната улица – бул. “Александър Батенберг”, в пресечката от бул. “Розова долина” до ул. “Д-р Христо Стамболски”.

Паралелно с това на практика 12 хиляди души от община Казанлък, живеещи в селата Шейново, Бузовград, Кънчево, Овощник, Розово, Ръжена и Черганово, заплащат половин цена на водата заради факта, че там тя достига до населението по гравитачен път, а не с помпи. За тези населени места цената на водата няма да се променя, тъй като използването на помпи било малък процент, който водното дружество можело да си позволи да поеме като разход. От “ВиК” – район Казанлък, твърдят, че по данни на Националния статистически институт, социалната поносимост на населението в област Стара Загора за цена на водата е 4.90 лв. за куб.м без ДДС, която е в пъти по-висока от сегашната.

Деляна БОБЕВА
*enl

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн