Пуснаха за движение и лот 3 на автомагистрала “Тракия” от Нова Загора до Ямбол

STZAGORA.NET

В късните следобедни часове днес премиерът Бойко Борисов преряза лентата и на третия лот от новостроящия се участък от магистрала “Тракия”, построен от гръцката фирма “Актор АСД”. Това са нови 35,7 км, които се добавят към пунснатите преди 12 дни, на 1 юли, над 32 км от лот 2 Стара Загора-Нова Загора. В момента тя стига до пътя, свързващ Сливен и Ямбол, като го пресича по-близо до Ямбол. Оттам към Петолъчката може да се продължи или през Сливен, или през Ямбол, но във втория случай се минава през две села, което вероятно ще ориентира водачите към познатия им северния маршрут.

По лот 3 правят впечатление 4-метровите оранжеви мрежи за птици, които се простират от двете страни на платното в протежение на километри – там, където магистралата минава през ниви и стърнища.

Мрежите не са телени, а наподобяват рибарска мрежа и са еластични, за да не се нарани птица, която се блъсне в тях. Има и мини-тунели под настилката, предназначени за пресичане на диви животни. Там, където трасето минава на метри от най-южните домове на гр.Кермен, е поставена и шумозаглушителна ограда.

Ето какво каза премиерът Бойко Борисов пред присъстващите на откриването към 500 души:
- Нещо много важно: връчвам разрешението за ползване на лот 3 – така, както винаги сме работили, на г-н Лазаров. Хубаво е когато правиш първи копки, да можеш след това и да си ги откриваш. Истински съм доволен от това, че кметовете на всички населени места в околността – Нова Загора, Ямбол, Сливен и околията са тук. Това дава поминък, дава съвсем друго разположение вече на този регион и за инвеститорите. Японската фирма “Язаки” прави завод за оборудване за автомобили с над 17000-1800 работни места именно защото вече могат много бързо да идват от София дотук. Въпреки че много се карахме с фирмата-изпълнител – знаете, че се наложи да коригираме, сиреч да развалим, 17 км готова магистрала за сметка на изпълнителя. Но в края на краищата днес имаме магистрала с всички взети проби за качество по целия лот. И тъй като те работят и на магистрала “Струма” – Сандански и Кулата, се надявам повече да няма такива неща. Лота можеше да го открием заедно с лота от Стара Загора до Нова Загора. Забавихме се, за което се извинявам. Но се забавихме заради обещанието, което бяхме дали близо два месеца предсрочно да открием лота. В момента това става 52 дни предсрочно. И еколозите са доволни. Няма в Европа друга такава магистрала с километри мрежи, които гарантират, че няма птичка да бъде сгазена, няма заек да мине, и в същото време – и шумозаглушители. Това оскъпи магистралата, но пък сме в крак с най-съвременните изисквания на еколозите по света и у нас. На кметовете – да им е честито, да ползват магистралата със здраве. След ни оттук ще минават хиляди българи на път към морето. Естакадата на “Меден рудник” в Бургас работи перфектно и не дава никакъв шанс да има задръстване.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството:
- Радвам се, че в този горещ ден, в предстоящия летния сезон да открием още 36 километра от магистралата. С това имаме вече чисто нова магистрала 70 км за по-малко от две години, изградена изцяло с европейски средства. 270 млн. лева инвестирани в чисто нова магистрала, която развива туризма, развива връзките между градовете, създава работни места. Само по време на строителството на магистралата тук работиха 2000 души, а в пиковите моменти – и 3000. Това означава, че 3000 семейства изкарваха своята прехрана тук. Благодаря много на изпълнителя, който вложи максималното от себе си независимо от нашия строг контрол, независимо, че се наложи да бъдат премахнати и възстановени за тяхна сметка 17 км от магистралата. Въпреки всичко днес потвърждаваме, че имаме една качествена магистрала, изпълнена 52 дни предсрочно, отговаряща на всички европейски изисквания за движение, което да бъде безопасно и да стигаме живи и здрави там, където сме тръгнали. Виждаме шумозащитни прегради, както и километри наред 4 метра високи мрежи за птиците. Така че тази магистрала е и много екологична. Вече има и желаещи нови инвеститори в района, които да откриват заводи – за 1800 работни места е инвестицията, потвърдена днес за нов завод в региона. Асфалтът не се яде, но създава работни места.

Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ:
- Нека отдадем заслуженото в памет на проект-мениджъра, който през цялото време направи така, че да се случат нещата – г-н Полихронис Капсалис, който загина нелепо в пътен инцидент малко преди да бъде пуснато това уникално съоръжение. Той не успя да види този хубав ден. Благодаря на гръцката компания за това, което направиха, за това, че се вслушаха в съветите по отношение на качеството. Така или иначе вече всичко е наред. С ръка на сърцето можем да кажем, че качеството е такова, каквото трябва да бъде и нямаме притеснения по отношение на експлоатацията на този участък.
* * *
Стойността на лота е 133 973 906 лв. Изграждането му стартира на 2 август 2010 г. Извършени са 3,6 млн. куб.м изкопни работи, 2,6 млн. куб.м насипи, положени са 394 хил. куб.м трошенокамена настилка, бетоновите работи са 45 хил. куб.м, циментовата стабилизация – 181 хил. куб.м, битумната основа – 263 хил.т, биндер – 132 хил.т, слой сплит-мастик асфалт за активни ленти 931 хил. кв.м, слой тип А за аварийни ленти 78 хил. кв.м. Монтирани са 120 хил.м стоманени предпазни огради.

Построени са 18 съоръжения – 7 селскостопански надлеза и 3 подлеза. Пресичанията на републиканската пътна мрежа са осъществени на две нива чрез 5 пътни надлеза и един подлез. Построен е мост при км 249+955, както и пресичане с жп линията София-Бургас при км 263+797.

За опазване на прелетните птици по трасето на магистралата в участъка от км 270 до км 277+900 са поставени специални мрежи, оцветени в ярък контрастен цвят. Целта е безопасният полет на птиците на височина около 4 м.

В строителните дейности на лот 3 са участвали 180 строителни машини, 4 бетонови центрове, 250 товарни автомобила, 18 трошачно-ситови инсталации, 2 инсталации за модифициран битум и 4 асфалтови бази.

Общата дължина на трите нови лота (последният от които се строи) е 115 км. До няколко седмици, вероятно към 1 август, се очаква да бъде пусната и отсечката от лот 4 до Петолъчката.
*enl

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн