Хлябът скоро ще струва 1.20-1.40 лв., прогнозира шефът на мелница “Загоре”

STZAGORA.NET
Заради повишените цени на тока, газта и новата реколта пшеница ще скочи цената на хляба. Очаквам скоро насъщният да струва 1.20 – 1.40 лв. за 700 грама и мисля, че прогнозата ми ще се сбъдне, каза за медията ни Георги Кършибрадов, изпълнителен директор на мелница “Загоре”.

Цената на пшеницата от новата реколта стигна 400 – 420 лв. за тон, което е повече със 100 лева спрямо 2011 г. Житото се смила на ток, хлябът се пече на газ, а готовата продукция се транспортира с горива. Всички те поскъпнаха през последния месец, а тези разходи няма как да не се калкулират в цената на крайния продукт, обясни Г. Кършибрадов.

Цената на брашното също поскъпна. През 2011 г. бе между 550 и 600 лв. за тон, а сега е около 750 лв./т. Миналата година транспортът на зърното от нивата или склада до мелницата струваше 5-6 лв./тон, сега е между 8 и 10 лв./тон. Заради повишения с 15% ток смилането също се оскъпява. Всичко е навързано във верига, която няма как да не се отрази на цената на хляба, обясни Кършибрадов.

Въпреки неблагоприятните условия през зимата и пролетта, се очертава много добра реколта. Средният добив в страната е между 300 и 600 кг/дка, а в района на Стара Загора – около 420 кг/дка, което е много добре, допълни директорът на мелница “Загоре”.

Добрата реколта ще гарантира зърнения баланс на страната за тази година, смята той.

Иванка ПЕТКОВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн