Президентът Плевнелиев, премиерът Борисов и еврокомисарят Хаан откриха лот 2 на магистрала “Тракия”

STZAGORA.NET

Президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, комисарят по регионална политика на ЕС Йоханес Хаан и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха днес нови 31,8 километра от автомагистрала “Тракия” – от Стара Загора до Нова Загора. Присъстваха още министрите Томислав Дончев, Мирослав Найденов и Ивайло Московски, председателят на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, областният управител Недялко Недялков, кметовете на Стара Загора, Казанлък, Раднево и Нова Загора Живко Тодоров, Галина Стоянова, Юлиан Илчев и Николай Грозев, депутати, кметове, много гости.

Проектът “Доизграждане на АМ “Тракия” – лот 2, 3 и 4″ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма “Транспорт” 2007-2013 г. Автомагистрала “Тракия” е част от Трансевропейския транспортен коридор № 8. Общата дължина на проекта – лотове 2, 3 и 4, финансиран от ОП “Транспорт”, е 115 км.

Мястото на събитието - източно от пътния възел на Стара Загора.

Строежът на лот 2 започна на 9 юни 2010 г. Определеният срок за изпълнение от 25 месеца бе изпреварен с близо месец. Стойността на лота е 137,868 милиона лева с ДДС. Финансирането е по ОП “Транспорт”, а изпълнител бе Обединение “Магистрала Трейс” с водещ партньор “Трейс груп холд” и партньори “Пи Ес Ай” АД, “СК-13 Пътстрой” АД, “Пътно строителство-Добрич” АД и “Виастройинженеринг” ООД. Строителният надзор бе осъщестяван от “Пътинвестинженеринг” АД. Авторският надзор бе на “Пътпроект” ЕООД, чийто договор е 112 800 лв. с ДДС.

Президентът, премиерът и еврокомисар Хаан (вляво) бяха посрещнати, както повелява традицията, с хляб и сол.

При изграждането на лот 2 са извършени: изкопни работи – 700 хил. куб.м, насипи – 3 млн. куб.м, трошенокаменна настилка 362 хил. куб.м, циментова стабилизация 155 хил. куб.м, битумна основа – 250 хил.т, биндер – 115 хил.т, слой сплитмастик асфалт за активни ленти 540 хил. кв.м, слой тип А за аварийни ленти 390 000 кв.м. Монтирани са 105 км стоманени предпазни огради. Полагането на износващия пласт на Лот 2 бе завършено на 6 юни. По трасето има 20 мостови съоръжения: 5 моста, 8 надлеза със селскостопански пътища, 6 надлеза с пътища от републиканската пътна мрежа и едно пресичане с жп линията София-Бургас при километър 263+797. Пътният възел на Стара Загора (пълна детелина) бе открит 8 месеца предсрочно – през октомври 2011 г.

Трибуната с официалните лица

Ширината на двете платна за движение е по 11,50 метра. Средната разделителна ивица е с ширина 3,50 м, а пътните банкети – по 1,25 м.

Според справката на компанията в изграждането на Лот 2 са били включени повече от 100 строителни машини, 4 бетонови центъра, 160 камиона, 8 трошачни инсталации, 1 инсталация за модифициран битум и 3 асфалтови бази.

По предварителни разчети трябваше да бъде открит и Лот 3 – от Нова Загора до “Петолъчката”, който се строи от гръцката фирма “Актор”. Той обаче ще бъде готов след около две седмици.

Слово при откриването на лот 2 на премиера Бойко Борисов:
- Уважаеми г-н президент, еврокомисар, колеги, много съм щастлив, тъй като ходих тази сутрин до Ямбол и се върнах, за да видя и лот 3. Мисля, че в следващите 12 дни, както твърдят, ще бъде готов и той. Ето така ми се иска да изглежда България: слънчогледи, жита, по средата – магистрала. Убеден съм, че това ще донесе резултати през следващите години за цяла България. Не случайно тук са кметовете и на Стара Загора, и на Нова Загора, и на Казанлък. Всички очакваха магистралата с нетърпение. В началото беше бул.”Брюксел”, мостът, ако си спомняте, след това магистрала “Люлин”, след това Южната дъга, след това спортната зала, след това южният пътен възел на Бургас при кв.”Меден рудник”. Сега – магистрала “Тракия”. Вчера заедно с еврокомисаря бяхме на Дунав мост-2 – изключително съоръжение, което също ще бъде пуснато до края на годината. Всичко това остава за хората, за следващите поколения.

Нека другите си говорят, ние всеки ден ще ви показваме това, което сме свършили: най-евтини в Европа, качествени и в срок пътища. И аз истински благодаря и на президента на ЕС Барозу, и на еврокомисаря Хаан за изключителната помощ, която оказват на България за усвояването на еврофондовете и подобряването на нашите проекти. В момента вече в ОП “Транспорт” сме вече на 95% договорени и над 30 и няколко процента усвоени пари. Само напомням: преди да дойдем ние на власт всички фондове на Европейския съюз за България бяха спрени. И това трябва да бъде въпросът ви към Станишев всеки път, когато си отвори устата.

Благодарение на тези хора ние имаме тези магистрали, тези жп линии, които ще видите и всичко останало. Сега усвояваме милиарди евро от европейската солидарност. В пъти по-добри сме от предишното правителство. И това са числови измерения, няма как да се манипулират.

Искам да помоля тези, които ще карат по “Тракия”, да бъдат внимателни на двата пътни възела. Да направим всичко възможно след 12 дни да пуснем до Ямбол отсечката. Тя е готова, но знаете, че за пръв път в България 17 километра готова магистрала я развалихме заради некачествено строителство. 17 км! Днес щяхме да я пуснем цялата. Но – дали сме дума, че всяко евро ще бъде отчитано с качествена работа.

Благодаря на всички, които работиха по лот 2. Познаваме се със строителите му – поне 20 проеврки сме направили по него. Очакват ги следващите лотове – на “Струма”, на “Хемус”, София-Видин. Така че – повече оптимизъм. Така искам да изглежда България! Благодаря ви.

Вниманието на премиера Борисов бе привлечено от немски 18-тонен парен валяк на фирмата "Хеншел", работил по пътищата на България до средата на 50-те години на ХХ век, съхранен след това по волята на съдбата в старозагорската дъщерна фирма на "Трейс" - "УСМ" АД, и реставриран от нея. Подробности за валяка разказа президентът на "Трейс Груп Холд" проф.д-р Николай Михайлов.

Слово на президента Росен Плевнелиев:
Вие знаете коя е “отсечката на смъртта”. Пътят Стара Загора-Нова Загора винаги е бил с най-много жертви, с най-много катастрофи всяка година. Днес ние пращаме “отсечката на смъртта” в историята. На път сме да изпълним заветната мечта на българите за магистрала “Тракия”.

Магистралното строителство е силно легитимен национален приоритет. Всички българи знаят за “Люлин”, за “Тракия”, за “Хемус” и “Струма”. Всички българи ги искат. Затова съм благодарен на правителството, че полагат изключителни усилия и постигат видими резултати по този национален приоритет.

Уважаеми г-н комисар, благодаря на вас, на вашия екип, на Европейската комисия за вашето партньорство и подкрепа. Днес всяка българска община и всеки български гражданин виждат европейската солидарност в действие. България подобри значително механизмите, процедурите, и постига видими резултати.

На обекта през последните 2 години работиха над 6000 човека и постигнаха много. Това е най-големият инфраструктурен проект на България досега. 117 км магистрала, които сме на път да завършим до края на годината накуп, за по-малко от 3 години, не се бяха случвали. Всички работиха в срок. Това е доказателство за професионализъм и потенциал, който оттук нататък ще промени България.

Благодаря на всички строители. Днес ние сме на прав път да изградим желаната от нас модерна България.

Високите гости на откриването на лот 2 привлякоха силен медиен интерес.

Слово на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан:
- Г-н президент, г-н министър председател, г-да министри, дами и господа, личеше си, че президентът на България е бивш министър на регионалното развитие, защото той очевидно показа компетентност в строителството на магистрали. България стана член на европейското семейство, където идеите и инициативите не остават само на хартия, а се изпълняват в реално време. При това в рамките на определените срокове и определения бюджет. Европа се гордее с това изключително постижение. Ние поздравяваме правителството и всички, които отговаряха за този проект и пожелаваме на всички вас да използвате тази магистрала без произшествия. Радвайте се на лятото и на магистралата!

Слово на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:
- Радвам се днес, на тази дата, да дадем началото на първия от трите лота, които изграждаме на магистрала “Тракия”. Лот 2 бе построен качествено, в срок, в бюджет. Това е изключително важно – когато говорим за европейско финансиране не можем да си позволим отклоняване от правилата. Благодаря на “Трейс”, които изпълниха предсрочно този участък. Преди малко показах на министър-председателя разрешението за ползването му. Това е първата магистрала в съвременната ни история, която откриваме с Акт 16 и разрешение за ползване, издадено 5 дни предварително.

Желая безопасно, безаварийно пътуване това лято и се надявам до седмици и следващият участък от “Тракия” да бъде готов.

*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн