Старейшините решиха: 2 007 393 лв. неустойки ще търси Община Стара Загора от “Автобусни превози”

STZAGORA.NET
Кметът на Стара Загора да предприеме всички необходими действия в защита интeресите на общината, касаещи приватизационния договор с ДЗЗД “Евро бус – Стара Загора”, със седалище в гр.Гълъбово. Това решиха днес общинските съветници на Стара Загора след приемането на доклада за извършен следприватизационен контрол за продажбата на общинското дружество “Автобусни превози”. Със “за” гласуваха 35 старейшини, а петима – основно от групата на БСП – с “въздържал се”. На въпрос на медията ни – защо, Илия Златев обясни, че късно са получили доклада.

Така или иначе, докладът е приет и се очаква Oбщината да заведе дело за 2 007 393 лв. неустойки, които представляват 50% от предвидените, но неизпълнени инвестиции.

Припомняме, че договорът за приватизация на “Автобусни превози” беше сключен между Община Стара Загора и гълъбовското ДЗЗД “Евро бус – Стара Загора” на 14 април 2007 г., по време на кметуването на д-р Евгений Желев. Според клаузите му, приватизаторът трябваше да направи инвестиции в дружеството в размер на 7 761 000 лв., най-голямото перо от които трябваше да отиде за закупуване на нови автобуси. В доклада на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация е посочено, че при планирани инвестиции от 6 464 000 за покупка на 50 нови автобуса Евро 2 и Евро 3 (от които 35 за вътрешноградски линии и 15 за междуселищни превози), собственикът на “Автобусни превози” е инвестирал за изминалите пет години 3 689 567 лв. При това е закупил не нови автобуси, а 109 втора употреба, от които само 39 отговарят на изискванията на Евро 2 и Евро 3.

Надзорният съвет е констатирал още, че не е изпълнена договорената инвестиция от 400 000 лв. за модернизация и реконструкция на сгради и съоръжения на дружеството. За изминалия период от 5 години, станали обект на следприватизационния контрол, са били инвестирани само 20 527 лв. Аналогично е положението и по задължението на гълъбовското ДЗЗД да инвестира 250 000 лв. за закупуването на системи и оборудване за управление, сервизна и експлоатационна техника. По тази точка от договора са били инвестирани 19 125 лв. А вместо да бъдат закупени транспоpтни средства за 392 000 лв., направената инвестиция е за 17 000 лв.

Според Надзорния съвет на ОбАП общият размер на ненаправените инвестиции е в размер на 4 014 784 лв.

Пак според доклада за следприватизационния контрол, приватизаторът на “Автобусни превози” е запазил предмета на дейност на дружеството, осигурил е договорираните 160 работни места, закупил е и е монтирал платформи за превоз на трудноподвижни хора, както и 17 броя газови уредби. Това обаче няма да го спаси от плащането на неустойки по приватизационния договор, регламентирани точно и ясно в точка 19, която гласи: Купувачът дължи неустойка в размер на 50% от стойността на договорените, но неизпълнени инвестиции за съответния период”. Сиреч 2 007 393 лв., които трябва да бъдат изплатени на Община Стара Загора.

Тъй като собственикът на “Автобусни превози” изпълнява и друг договор с Общината за превозвачески услуги на общинската, областната и републиканската пътна мрежа, сключен през 2009 г., и по въпросния превозвачески договор също дължи неустойки за неизпълнени курсове, най-вероятно казусите няма да се решат без Темида.

Йовка ВЕЛИКОВА
*vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн