Красимира Чахова и „Радулов” ЕООД бяха отличени с наградата „Дарител на годината 2011”

STZAGORA.NET

Красимира Чахова и „Радулов” ЕООД бяха отличени с наградата „Дарител на годината 2011” на Асоциацията на обществените фондации в България. Двамата дарители получават престижното отличие за приносът си към дейността на Обществен дарителски фонда Стара Загора.

Церемония „ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2011” се проведе на 22 юни 2012 година в Габрово. Наградите на Асоциацията на обществените фондации в България се връчват за шеста поредна година.

Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ) е учредена през 2005 година и включва обществени фондации в 12 града в страната. Тя е част от голямото семейство на Световната организация на обществените фондации в повече от 60 страни по света. През годините обществените фондации в България подкрепиха 478 проекта за над 7 млн. лв. в подкрепа на над 700 000 души.

Официални гости на церемонията бяха:

Галина Банковска – депутат и Заместник – председател на комисията по образование
Катя Колева – депутат и член на Комисията по труда и социалната политика
Мариян Костадинов – Областен управител на област Габрово
Добрин Савчев – Заместник кмет на Община Габрово
Ана Маринова – Директор на Национална Априловска Гимназия
Георги Маринов – Директор на Регионален инспекторат – Габрово
Красимира Чолакова – Директор на Исторически музей – Габрово

Домакин на събитието е ФОНДАЦИЯ „ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД – ГАБРОВО”. Тя е създадена през 2002 г. с цел да възроди дарителските традиции в полза на обществото, запазени в духа на габровеца.

Шестото издание „Дарител на годината” се проведе в Националната Априловска гимназия като емблематично място за дарителството и неговото място в живота и традициите на българина. За да получат своите отличия присъстваха дарители от цяла България. Техните награди бяха връчени от официалните гости.

Церемонията започна с поздравление от Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев, в което той поздравява участниците в събитието и им пожелава да развиват традициите на благотворителността.

Наградата „Дарител на годината” се връчва за принос към дейността на Обществените фондации и развитие на благотворителността. Със статуетка и грамота „Дарител на годината 2011” бяха удостоени:

* Кольо Йоржев – Индивидуален дарител. Най-активен и постоянен дарител за последните 10 години. Наградата се връчва за цялостен принос към дейността на „Обществен дарителски фонд Габрово”
* Галина Банковска – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за цялостен принос към дарителството, гражданското общество, доброволчеството.
* Красимира Чахова – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за цялостен принос към дейността на Обществен дарителски фонд – Стара Загора и за развитието на филантропията като цяло. Г-жа Чахова е основен организатор на кампанията „Стара Загора – най-спортният град”. Привлякла множество фирми и граждани към каузата. С набраните средства се изгражда фитнес на открито в Стара Загора.
* Любен Драгнев – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за съществен принос в развитието на благотворителността в община Тутракан. През 2011 г. г-н Любен Драгнев е дарил 5 хил. лв. в кампанията за набиране на средства за лечението на 3-годишната Моника Белберова. Дарителските му жестове през годината включват още и закупуване на лодка за Клуба по водомоторен спорт (12.хил.лв.), както и за строежа на новата църква в с. Белица (2 хил.лв.)
* Катя Чаушлиева – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за особено голям принос към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол през 2011 година.
* Иван Чавдаров – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за приносът му към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол.
* „Радулов” ЕООД – Корпоративен дарител. Наградата се връчва за приносът на фирмата към дейността на Обществен дарителски фонд – Стара Загора. Фирма „Радулов” е основен спонсор на Благотворителното масово бягане в града на липите. Фирмата е осигурила освежаващи напитки за участниците в минимаратона т.е. за над 2 000 души.
* „ЕДОАРДО МИРОЛИО” АД – Корпоративен дарител. Наградата се връчва за приносът му към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол.
* Гражданите на град Чепеларе – Колективна награда. Наградата се връчва за постоянната подкрепа на гражданите на града с дарения и доброволен труд в реализирането на над 20 проекта в полза на общността за 10 годишната история на Фондацията.

Церемонията беше предшествана от форум „Българските дарителски традиции през вековете”. Директорът на Исторически музей Габрово представи историята на дарителските традиции в Габрово. Гостите на събитието дискутираха дарителството в наши дни и мястото на обществените фондации в съвременното общество.

Това, което отличава обществените фондации от другите организации е прякото участие на гражданите в определянето на приоритетите на местното развитие и дейностите, които да подкрепят. Усилията са насочени към това даряваните средства да не се разпиляват в различни посоки. Да се използват професионално, прозрачно и по приоритети, които всяка местна общност сама е определила.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн