Работно съвещание за общинските гори тече днес и утре в Стара Загора

STZAGORA.NET

Двудневно работно съвещание с общините, собственици на гори, се провежда в Стара Загора. Целта е да се представи информация и да се дискутира нормативната уредба след влизане в сила на Закона за горите. Организатор на срещата е Изпълнителната агенция по горите, Асоциация “Общински гори” и Националното сдружение на общините в България.

Участници във форума са областни управители, кметове, председатели на общински съвети и представители на РУГ от югоизточния регион на страната – области Бургас, Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора.

Зам.-областният управител Петко Карагитлиев приветства участниците и организаторите на съвещанието от името на областния управител Недялко Недялков, като изтъкна, че с промяна в Закона за горите общините, собственици на гори, ще станат по-активен фактор в този отрасъл – чрез пазара на дървесина и създаване на работни места.

Към момента 76% от горския фонд е държавен, 11% принадлежи на общините, а 13% е в частни ръце.

Участниците във форума ще обединяват усилия за реализиране на важни решения като реализиране на устойчиво управление на общинските гори чрез създаване на функциониращи и реални структури, чиято главна задача е мобилизиране на горските ресурси, както и изграждане на обществена платформа от всички заинтересовани страни за преодоляване на възникнали проблеми, свързани с опазването на горите, развитие на регионите и кадрово обезпечаване, усвояване на средства по европейските програми, включително изготвяне и изпълнение на конкретни проекти.

Форумът продължава и утре, 22 юни, в хотел „Сити”.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн