Забраняват движението на тежки камиони при 35-градусови жеги

STZAGORA.NET
Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, съобщи дежурният служител на Областно пътно управление – Стара Загора, Мария Стефанова. Забраната важи от 13.00 до 21.00 часа, а целта е да се опазят асфалтовите настилки. Всеизвестно е, че рязкото повишение на температурите през летните месеци и засиленият тежкотоварен трафик водят до образуване на трайни деформации по пътищата.

При действие на забраната е нужно тировете и другите тежки машини да изчакват извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението. За целта има определени паркоместа, коментира още Стефанова.

Изключение ще се прави за пътни превозни средства, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим или живи животни.

Мярката ще бъде сигнализирана с необходимите пътни знаци, информираха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Забраната ще отпадне при прогнозни температури, по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 1 септември т.г.

Освен това се забранява целогодишно движението на пътни превозни средства с животинска тяга по автомагистралите, първокласната пътна мрежа и пътищата с европейска номерация.
(СН)
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн