С антични ритуали и музика посрещат лятното слънцестоене казанлъчани на Мегалита

STZAGORA.NET

На 22 юни, петък, в 10.00 часа на площадката до Мегалита над с. Бузовград Сдружението за антични и средновековни реконструкции “Сила” ще възстанови ритуал за почит към светлината, блясъка, силата и нейните антични богове, чествани от античния свят с различните превъплъщения – на тракийския Плейстор, елинсикя Арес и т.н.

Мегалитът над с. Бузовград е изграден така, че слънцето попада в „прозореца” при залез. Според религията и вярванията на траките изгревът на слънцето символизира раждане и съзидание, а залезът – смъртта и света на мъртвите. В този смисъл Мегалитът може да се приеме за „Врата към отвъдното”. Той вероятно е използван при култови ритуали. Археолозите датират съоръжението от 1800–1600 г. пр.Хр. Основното му предназначение е да поддържа календара на траките. Навярно Мегалитът е използван от древните за измерване продължителността на астрономическата година и на годишните сезони. Това било възможно, защото слънчевите лъчи при залез, в деня на Лятното слънцестоене, минават точно през отвора, оформен от каменните блокове, и падат на отсрещната скала.

В „прозореца” може да влезе човек с цял ръст с височина 1,80 м. Археологическият обект се намира на 4 км южно центъра на с. Бузовград, с изключителна гледка към Казанлъшката котловина и поречието на р. Тунджа.

Този месец комисия, назначена със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, излезе с предложение Мегалитът над Казанлък да бъде обявен за природна забележителност, поради нарастваща му популярност. Определя площта на обекта на 3,580 дка и дава предписания за опазването на скалния феномен.

Празникът на лятното слънцестоене в Казанлък ще продължи до вечерта с музикалната магия на песните Огън”, “Земя”, “Вода” и “Въздух”, “Слънце”, “Космос” в изпълнение на най–известното ни дръм дуо – Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн