Областният управител връчи почетния си знак на ансамбъл “Загорче”

STZAGORA.NET

„С чувство на респект и уважение поздравявам вас, г-н Кръстев, и вашите колеги – г-жа Крумова и г-жа Манчева, за огромната воля, професионализъм, всеотдайност и любов, с които работите вече 35 години за развитие на таланта на хиляди старозагорски деца и ученици от ансамбъл „Загорче” – с тези думи областният управител Недялко Недялков се обърна към ръководството на ансамбъла при връчване на най-високото отличие – почетния знак на Областния управител.

Областният управител удостои с наградата най-добрия детски ансамбъл в Стара Загора заради постигнати изключителни постижения в областта на песенното и музикално-танцово фолклорно изкуство, и по повод 35-годишнината от създаването на ансамбъла. На събитието присъстваха зам. областният управител Петко Карагитлиев, главният секретар Мариана Кръстева и всички служители на Областна администрация Стара Загора.

Художественият ръководител на ансамбъл „Загорче” Венелин Кръстев (вляво на снимката) благодари за високото отличие и за признанието, което получават децата и ръководството на ансамбъла. Той подчерта, че е особено щастлив от вниманието на областния управител, тъй като това е първата награда, с която „Загорче” е удостоено в Стара Загора. Кръстев пое ангажимент и вбъдеще ансамбълът да работи така, че Стара Загора и България да се гордеят с творческите изяви на „загорчетата”.

От 1977 г. до днес ансамбъл „Загорче” изпълнява обществени функции на средище за възпитание и обучение на децата от Стара Загора, в дух на патриотизъм и естетически критерии, съхраняване и развитие на традиционни български културни ценности.

От 1979 г. хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъл „Загорче” е Венелин Кръстев. Диригент на оркестъра и подготвяща всички деца в началната им подготовка е Красимира Манчева, а диригент на хоровия състав е Антоанета Крумова.

Днес, 35 години след началото, ансамбъл „Загорче” е обявен за европейска ценност от депутати в Европейския парламент в Страсбург, спечелил е хиляди приятели в стотиците градове на Европа, където концертира. Изнесени са 1494 концерта, от които 595 в България и 899 в чужбина, по време на 41 концертни турнета пред близо 1 милион и 600 хиляди зрители.

Стотици са произведенията, подготвени специално за ансамбъла от неговите ръководители и от композитора Кирил Тодоров.

„Загорче” е един свят, изпълнен с творческо въображение и свобода – пъстър и весел. Един свят на игри, забавление и упорит труд.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн