Община Чирпан: Стартира проект за ремонт на училищата на стойност 4 млн. лв.

STZAGORA.NET

Кметът Кичка Петкова и зам.-кметът Стайко Генов споделиха пред медиите текущите задачи, които Община Чирпан решава.

През месец юни в Чирпан ще стартира един от най-очакваните проекти – за ремонта на училищата. Много хора се съмняваха в неговата реализация, но в крайна сметка след приключване на всички процедури неговото стартиране вече е на дневен ред през този месец, съобщи кметът на общината Кичка Петкова.

Ремонтни дейности ще се извършат в трите големи училища в града: СОУ „П.К.Яворов”, ОУ „Васил Левски” и НУ „Св. Климент Охридски”. С подписването на договора за близо 4 млн. лева с фирмата изпълнител ще започне и неговото изпълнение. Всички учебни заведения ще бъдат ремонтирани индивидуално, съобразно нуждите и проблемите на всяко едно от тях.

Срокът за изпълнение на проекта е 8 месеца, но кметският екип разчита по-голямата част от ремонтните дейности да приключи през ваканционния сезон и на 15-ти септември поне едно от плануваните училища да отвори врати съвсем обновено.

За изкърпването на градските улици и пътищата от четвъртокласната мрежа са предвидени 278 000 лева. Договорът за ремонтите е сключен с фирма „Пътища–Пловдив” АД, която работи качествено и на сравнително ниски цени, коментира Петкова. Над 20 улици в града с обща площ около 13.5 дка ще бъдат изкърпени и ще им бъде подменена хоризонталната маркировка. Други 650 кв.м ще бъдат подновени със средства на ВиК Стара Загора, съобщи зам.-кметът Стайко Генов, като уточни. Държавната фирма поема разходите, тъй като целостта на пътната настилка е нарушена при отстраняването на аварии по водопроводната мрежа.

Вече са назначени 12 строители, които ще подновят плочките по градските тротоари и ще изградят нов тротоар по ул. „Димитър Благоев”, където досега е липсвал.

Праз лятото врати няма да затворят нито детските градините, нито яслите. Само в периода от 15 до 30 август няма да работи ЦДГ „Калина Малина”, тъй като родителите са пожелали тогава децата им да бъдат вкъщи, а сградата на градината да се почисти основно.

Общината е взела решение да бъде ликвидирано и запръстено в най-кратки срокове нерегламентираното сметище в края на града, в близост до кв. „Кирил и Методий–запад”. За да се избегнат бъдещи подобни проблеми експертите от сектор „Екология” и общинското ръководство са потърсили съдействие и от ромските лидери, които да осъществяват контрол върху изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Ще бъдат поставени и 4 охранителни камери, както и указателни табели. Специално за ромите ще бъде отреден терен само за животински отпадък, а битовият вече се събира два пъти седмично от сметоизвозващата фирма. „Смятаме, че правим необходимото за това тази практика да спре и сме категорични, че ако и след тези действия този терен бъде отново третиран като сметище, санкциите ще бъдат големи и без никакви компромиси”, заяви кметът. Регламентираното сметище „Шахтова пещ” остава да работи напълно безплатно през почивните дни за всички жители, за да се избегне бъдещето замърсяване на града.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн