ОбС-Стара Загора реши: Картите за 50% отстъпка на учащите в градския транспорт – годишни, цената им остава 10 лв.

STZAGORA.NET
На днешното си заседание Общинският съвет в Стара Загора взе решение картите, доказващи правото за пътуване на учениците и студентите в градския транспорт с 50-процентно намаление на цената на билета, да станат годишни, а не както досега – за всеки срок (семестър) поотделно. При това се запазва цената им от 10 лв.

“Смятам, че можем да си позволим този толеранс към учащите, още повече, че по вина на единия от превозвачите тази година те бяха несправедливо натоварени финансово с това, да се налага няколко пъти да вадят карти за градския транспорт”, обясни докладчикът на проекта за решение – водачът на групата на ПП ГЕРБ Пламен Йорданов.

Предложението бе прието от съветниците с 44 гласа “за”, без нито един “против” и “въздържал се”.

С рекордните 57 точки в дневния ред започна днешното заседаниие на Общинския съвет в Стара Загора. На него след разгорещени дебати бе упълномощен представителят на местния парламент за участие в Общото събрание на МБАЛ “Проф.Киркович”, което на 20 юни трябва да гласува предстоящото сливане с Университетска болница. Това е д-р Даниел Вълчев. Дебатите бяха инициирани от Методи Пенчев, който искаше да знае какви ще бъдат пасивите за Общината, която има дялово участие в капитала на Многопрофилната болница “Киркович”. За повече яснота около сливането на двете болници се обяви и Илия Златев, водач на групата съветници на БСП, който дори предложи извънредна сесия по въпроса. В момента Общината има 11.4% от акциите на дружеството, които ще станат 8,72% след преобразуването в по-крупна структура, чийто капитал ще се покачи с около 266 000 акции, обясни д-р Вълчев.

По първа точка от дневния ред кметът заяви, че между първо и второ четене ще отпадне промяната в Наредбата за разпореждане с общински жилища, която изисква лицата, които кандидатстват за жилища, да не са осъждани, поради дискриминационния характер на поправката. Вместо това ще се изисква свидетелство за съдимост, уточни Тодоров.

Общинските съветници приеха информацията за изпълнение на Бюджет 2012 на Община Стара Загора за първото тримесечие на годината, според която общите приходи са в размер на 26 643 204 лева, което е изпълнение над 33 на сто спрямо уточнения годишен план 79 977 122 лева.

По повод изпълнението на общинския бюджет към 31 март Кристиян Петков от ВМРО-БНД постави въпрос за проекта, който в момента се осъществява в кв.”Железник”. Изпълнението му върви със закъснение по вина на изпълнителя на обекта. В договора са предвидени съответните санкции, които ще бъдат наложени от Община Стара Загора, разясни кметът Живко Тодоров. Всеки ден на място има над 10 представители на инвеститорския контрол, но се работи сравнително бавно. Въпреки това проектът няма да се провали, а общественият интерес ще бъде защитен, каза кметът.

По точка 4 от дневния ред беше отчетено, че общинските търговски дружества са в добро финансово състояние, като само три от тях са губещи. Най-голям пасив е инкасирала «Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания» ЕООД в размер на над 307 000 лева, който ще остане като непокрита загуба.

Гласуван беше анекс към договора на Общината с “Булгартабак трейдинг”. Той ще позволи прехвърлянето на детска градина №31 “Слънце” на Общината. В замяна на което “Булгартабак” ще допълни броя на поставените от нея заслони по спирките на градския транспорт до 50, които вървят с малки павилиони за търговия, за срок от 10 години.

С пълно единодушие бе прието предложението на мястото на бившата Вечерна гимназия в центъра на Стара Загора да бъде построена детска градина. Приета бе и програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, а приютът в Бъдеще ще разшири капацитета си.

На следващото заседание на ОбС ще бъдат утвърдени площадките за разхождане на кучетата и ще се постави началото на по-ефективен контрол, за да могат повече собственици да ги регистрират. Местоположението на съответните площи ще се приеме от Общински съвет като приложение на Наредбата. Тя предвижда в тримесечен срок от датата на придобиване на куче собственикът да подаде декларация в общината по постоянен адрес за регистрация, за което се издава административен паспорт по образец, ако това не се спази глобата е от 50 до 200 лева.

Единодушно съветниците гласуваха решение за създаване на приют за безстопанствени кучета и разкриване на 6 щатни бройки със средна брутна заплата работна на едно лице 550 лева, като един от тях ще бъде управител, двама гледачи и трима ловци на кучета, които ще осъществяват 24-часово дежурство. Кучетата ще бъдат третирани, кастрирани, маркирани и връщани обратно на свобода. Очаква се в началото много домашни любимци да бъдат освободени, тъй като не всеки ще иска да заплати годишната такса.

По предложение на кмета общинските съветници приеха Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2012 година.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн