Все по-малко фирми наемат на работа непълнолетни

STZAGORA.NET
Само 9 разрешения за работа на непълнолетни са издадени от началото на годината от Областната дирекция „Инспекция по труда”. Няма нито един отказ, но са установени два случая на наемане без необходимото разрешение, съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел „Административно, информационно и правно обслужване”. Глобата за такова нарушение е от 1500 до 15 000 лева, а освен това за всеки отделен случай се сезира прокуратурата.

„В последните няколко години се наблюдава тенденция към намаляване на работодателите, които искат да назначат през лятото непълнолетни. Основните причина са две – затрудненията в сектора на услугите и търговията, където основно се наемат младежи, и по-строгия режим за получаване на разрешение”, коментира Йорданов.

Пълният набор от необходимите за издаване на разрешителното документи може да бъде намерен на интернет страницата на Главна дирекция „Инспекция по труда” – http://www.gli.government.bg, или в Областната дирекция на ул. „Стефан Караджа” 8, ет. 3, стая 303. Сред документите е и медицинско свидетелство за започване на работа, заверено от съответната служба по трудова медицина. Изисква се и оценка на риска на работното място.

Непълнолетни не могат да бъдат назначавани на работа при условия, криещи опасност за физическото и психическото им здраве. Забранено е и полагането на нощен труд, като за тази възрастова група нощната смяна започва не от 22, а от 20 часа, припомни инспектор Йорданов. Освен това децата, а и родителите им, трябва да знаят, че имат право и на отпуска, пропорционално на изработеното време, което не трябва да бъде по-малко от един месец и понеже обикновено няма как да се ползва, редно е да бъде изплатено полагащото се възнаграждение. Както при започване, така и при приключване на работа, е необходимо да се оформят изрядно всички документи.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн