30-годишно послание отвориха миньорите в рудник “Трояново-север” в деня на 50-годишнината му, оставиха ново за след 25 г.

STZAGORA.NET
Миньори от няколко поколения се събраха днес, за да отбележат 50-годишнината на рудник „Трояново-север”. Събитието не бе почетено от високопоставени гости, но за сметка на това настроението на стотиците отзовали се на поканата на ръководството, сред които и много ветерани, беше отлично.

Официалната част бе кратка и по миньорски стегната. “Празникът е повод за равносметка и оценка по достойнство на заслугите на поколения миньори, посветили живота си на минното дело, но и за уважение към младите, които поемат същия път и приемат новите предизвикателства”, каза при откриването на тържеството управителят на рудника инж. Евгени Близнаков:

Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД инж. Евгени Стойков изтъкна, че най-важното за комплекса е, че винаги е бил гарант за независимостта на енергийната система на страната и посочи, че сега предизвикателствата са други – модернизация, осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, енергийна ефективност и повишаване на производителността. „Да работим заедно, за да остане „Марица-изток”, пожела той.

Най-важната част от програмата беше изваждането на капсулата с гравираното на метална пластина послание към бъдещите поколения, вградена в паметния знак пред управлението на 28 май 1982 година, когато е отбелязана на 30-годишнината на рудника. Желанието на работещите тогава в него е било то да бъде прочетено на 50-годишнината. Честта да го прочете се падна на проф. Стоян Христов (вляво на третата снимка – със синята риза), който е бил четвъртият по ред назначен служител в рудника, а по-късно и един от първите директори по производствено-техническите въпроси.

„Ще са изминали 30 години от този ден, в който ние зазиждаме своето обръщение, с убеждението, че ще ви предадем вълнението, ентусиазма, вярата и борбеността на онези, които поставиха началото на рудник „Трояново-север”.

Времето ще докаже много и това, което за нас днес са рекорди, успехи и завоевания, за вас ще са скромни и незначителни постижения. Но ние живеем с ясното съзнание, че без нас, без историята, без етапите на развитие на рудника, той нямаше да има бъдеще.

Времето ще заличи много събития, имена, епизоди, но рудникът е реалност. Той продължава и ще продължава своята трудова биография, така както беше проектиран и предназначен да дава енергийно гориво на нашата родина”, се казва в обръщението. Ветераните с интерес изслушаха и фактологията, кимайки усмихнато в знак на одобрение.

От посланието става ясно, че през 1982 година рудник „Трояново-север” е един от трите открити рудника за добив на въглища в Стопанския минно-енергиен комбинат „Марица-изток” с годишно производство на въглища 7 170 000 тона и разкривка от 27 000 000 куб.м. От създаването му до 1982 г. са били добити 92 426 892 тона въглища и са изкопани 456 896 050 куб. м разкривка. Всичко това се е осъществило с усилията на колектив от 3128 души, 9 багера RS 315, един RS 710 и един RS 400, от 7 абзетцера AS 1600 и два ЗД 2100, с 67 електровоза и 1000 вагона, с 65 булдозера и 4 каналокопатели.

„Нека винаги бъде рудник „Трояново-север”! Нека винаги бъде мир и слънце!
Нека винаги бъде България!”, завършва поставеното преди 30 години послание. В оригинала, естествено, не липсват и няколко характерни за онова време партийни лозунги, които с нищо не променят значението на написаното и съвременното му звучене (вижте целия текст по-долу).

Точно когато инж. Христо Григоров, представител на новото поколение кадри на рудника, започна да чете новото послание, което трябва да бъде отворено след 25 години, тихо и почти незабелязано през групите хора се промъкна скромно облечен възрастен мъж и застана до инж. Близнаков.

Оказа се, че това е 80-годишният Христо Карайчев (мъжът с каскета) – човекът, изработил паметния знак, в основата на който вместо предишното обръщение малко по-късно бе поставено новото. Започнал работа през 1959 г. като каруцар в рудник „Трояново 1”, по-късно той отишъл в рудник „Трояново-север”, където до пенсионирането си през 1992 г. сменил много професии. “Много е хубаво, че има млади хора, които искат да работят тук, хубаво е настроението”, видимо развълнуван сподели той. Двамата с инж. Григоров (вляво на последната снимка) поставиха новата капсула и откриха паметния знак, който напомня за 50-годишнината на рудника.

Когато след 25 години, тоест на 75-ата годишнина на рудник „Трояново-север”, потомците отворят капсулата, те ще прочетат, че “…и днес, след 50 години, рудникът е пример за всички, за които миньорската професия е избор и съдба. Щастливи сме да споделим нашето празнично настроение в този ден, защото имаме с какво да се гордеем. От първия работен ден на рудник „Трояново-север” до началото на юбилейната година са изкопани, транспортирани и насипани 1 561 408 345 куб. метра земна маса и са добити 338 558 670 тона въглища. През последните години участвахме активно в реализацията на една мащабна за „Мини Марица-изток” операция по срязването на целика при разминаване на фронтовите линии на рудник „Трояново-север” и рудник „Трояново-1”.

Ще научат още, че тези резултати са постигнати благодарение на високопроизводителното тежко минно оборудване на рудник „Трояново-север” – 12 багера, от които четири са SRs 2000, пет – SchRs 1200, два – ERs 710 и един SRs 470. В петте разкривни транспортно-насипищни комплекса на рудника работят 4 насипообразувателя A2BRs 6300 и един – A2RsB 5000. А най-ценното е екипът от 2620 души – компетентни, добре подготвени и всеотдайни.

И в това послание е отделено място на ангажимента за осигуряване на светлината, топлината и енергийната независимост на Република България, на заръката към идните поколения да продължат започнатото и да отстояват високия професионализъм, както и на пожеланието бъдещите успехи на миньорите останат запазен знак на рудник „Трояново-север” (вижте целия текст по-долу). Новото послание, което бе оставено за поколенията, също е гравирано върху метал и е поставено в капсула от неръждавееща стомана.

За ветераните празникът продължи с посещение в рудника и още много спомени за миньорските години, а сегашните им колеги се заеха да изпълняват заръките. За да запази рудник „Трояново-север” отличните си показатели и да постига нови върхови постижения.

Таня ИВАНОВА

* * *
ОБРЪЩЕНИЕ (от 1982 г.) към миньорския колектив на рудник „Трояново-север” в деня на неговата 50-годишнина през 2012 г.

Другари потомци,

Към вас се обръщат миньорите, специалистите и служителите от 80-те години на 20 век.

Ще са изминали 30 години от този ден, в който ние зазиждаме своето обръщение с убеждението, че ще ви предадем вълнението, ентусиазма, вярата и борбеността на онези, които поставиха началото на рудник „Трояново-север”.

Времето ще докаже много и това, което за нас днес са рекорди, успехи и завоевания, за вас ще са скромни и незначителни постижения. Но ние живеем с ясното съзнание, че без нас, без историята, без етапите на развитие на рудника, той нямаше да има бъдеще.

Времето ще заличи много събития, имена, епизоди, но рудникът е реалност. Той продължава и ще продължава своята трудова биография, така както беше проектиран и предназначен да дава енергийно гориво на нашата родина.

През 1982 година рудник „Трояново-север” е един от трите открити рудника за добив на въглища в Стопанския минно-енергиен комбинат на „Марица изток” с годишно производство на въглища 7 170 000 тона и разкривка от 27 000 000 куб.м. От създаването си до 1982 г. той е произвел 92 426 892 тона въглища и изкопал разкривка 456 896 050 куб. м. Всичко това се е осъществило с усилията на колектив от 3128 души, 9 багера RS 315, един RS 710 и един RS 400, от 7 абзетцера AS 1600 и два ЗД 2100, с 67 електровоза и 1000 вагона, с 65 булдозера и 4 каналокопатели.

Гордост за трудовия колектив са първият герой на социалистическия труд и първи багерист на рудника ни Диньо Костов – манипулант, носител на орден „Георги Димитров”, Алекси Стамов и Георги Пенев – носители на орден „Червено знаме” трима – на „Трудова слава”, 32-ма – на „Народен орден на труда” – златен, 42-ма – на сребърен, 94 – на бронзов, 99 медала за трудово отличие и 111 значки „Отличник на Министерството на енергетиката”.

За 20 години трудовите хора на рудник „Трояново-север” създадоха свой Дом на културата, 360 апартамента в гр. Раднево, 196 – в с. Ковачево и 120 – в Стара Загора, общежитие със 120 легла, два работнически стола и много други социални придобивки.

Другари потомци, вие сте нашето бъдеще! Ние вярваме, че с миньорски плам ще пренесете традициите на първите строители на родния рудник. Ние трасирахме пътя ви в бъдещето и историята ще оцени нашите заслуги. Ще ги оцените и вие, защото всички служим на голямото бъдеще на нашата социалистическа родина, водена към комунизма от Българската комунистическа партия.

Другари потомци, приемете в деня на 50-годишнината на нашия рудник пламенни привети!
Нека винаги бъде рудник „Трояново-север”! Нека винаги бъде мир и слънце!
Нека завинаги пребъде делото на Българската комунистическа партия!
Нека винаги бъде България!

28 май 1982 г.,
От 20-годишните юбиляри

* * *

ОБРЪЩЕНИЕ (от 2012 г.) към миньорския колектив на рудник „Трояново-север” в деня на неговата 75-годишнина през 2037 г.

Уважаеми потомци – съвременници на 75-тата годишнина на рудник „Трояново-север”,

Скъпи колеги,

В деня на половинвековния юбилей на рудник „Трояново-север” се обръщаме към вас, за да ви уверим, че оставаме верни на завета на нашите предшественици.

И днес, след 50 години, рудникът е пример за всички, за които миньорската професия е избор и съдба. Щастливи сме да споделим нашето празнично настроение в този ден, защото имаме с какво да се гордеем. От първия работен ден на рудник „Трояново-север” до началото на юбилейната година са изкопани, транспортирани и насипани 1 561 408 345 куб. метра земна маса и са добити 338 558 670 тона въглища.

През последните години участвахме активно в реализацията на една мащабна за „Мини Марица-изток” операция по срязването на целика при разминаване на фронтовите линии на рудник „Трояново-север” и рудник „Трояново-1”.

Забележителна стъпка за постигане на по-висока икономическа ефективност и по-голяма производителност е преминаването от железопътен на гуменолентов транспорт, въвеждането на мобилни и стационарни претоварачи в добива на въглища.

Водещите производствени резултати постигаме благодарение на високопроизводителното тежко минно оборудване на рудник „Трояново-север”, което включва 12 багера, от които 4 SRs 2000, 5 бр. SchRs 1200, два ERs 710 и един SRs 470. В обособените пет разкривни транспортно-насипищни комплекса на рудника работят 4 насипообразувателя A2BRs 6300 и един – A2RsB 5000. Участък „Добив” има на разположение два мобилни и един стационарен претоварач.

С какво още разполагаме в годината на нашия 50-ти юбилей? С най-ценното: екип от 2620 души – компетентни специалисти, подготвени служители и всеотдайни работници. За хората в рудника е построена битова сграда с център за обучение, със зали за назначения, с медицински кабинети, с помещения за почивка, оборудвани с бани и санитарни възли.

С грижа за природата сме рекултивирали общо 15 655 дка, от които с предназначение за селскостопанско ползване 12 023 дка и 3 632 дка площ, предназначена за горски насаждения.

През юбилейната 2012 година, въпреки икономическата криза и неблагоприятните метеорологични условия, ние продължаваме да работим упорито за постигане на поставените цели. Защото имаме дадена дума и поет професионален ангажимент да осигуряваме светлината, топлината и енергийната независимост на Република България.

Завещаваме на вас – следващите поколения, да продължите започнатото и да отстоявате високия професионализъм, в който през тези 50 години успешно съчетаваме модерни технологии с традиционни практики. И нека бъдещите успехи на миньорите останат запазен знак на рудник „Трояново-север”.

Пожелаваме на вас – нашите наследници, и през следващите 25 години да останете лидери, както хората, които поставиха началото преди половин век (през 1962 година).

30 май 2012 г.,
От 50-годишните юбиляри на рудник „Трояново-север”

*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн