Казанлък: Изложбата „В името на розата” влезе в Народното събрание

STZAGORA.NET

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри днес, 30 май, изложба живопис “В името на розата”. Експозицията е разположена в Клуба на народния представител в парламента и включва 25 платна на 17 ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” в Казанлък.

Цецка Цачева изрази радостта си, че изложбата гостува в парламента именно в месеца, в който цъфти един от най-ярките и красиви символи на България – розата. Тя поздрави младежите, претворили емоциите и чувствата си в платна, посветени на българската роза и на съхраняването на този национален символ и представянето му пред света по най-добрия начин.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова благодари на г-жа Цачева за възможността изложбата да бъде представена в Народното събрание и посочи, че тя е първата мащабна проява в подкрепа на една кауза. Експозицията е част от националната инициатива “В името на розата”, чиято цел е Музеят на розата в Казанлък да бъде изваден от приземното помещение, в което се намира и да бъде изграден нов музеен комплекс на розата в парк “Розариум”, в който да бъдат разположени всички уникални експонати, свързани с розопроизводството в нашата страна.

Галина Стоянова благодари на народния представител от Казанлък Емил Караниколов, на останалите народни представители от 27 Многомандатен избирателен район, подкрепили каузата, на всички народни представители, които проявяват интерес и съпричастност към този проблем, на директора на ИМ „Искра” Момчил Маринов, на директора на Художествената галерия Христо Генев, както и на всички деца от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, начело с директора Петя Минекова, които са приели присърце каузата за нов дом на Музея на розата.

От името на учениците – автори на картините, Ралица Минчева сподели, че всички те са рисували тези платна, защото искат българската роза да бъде подобаващо представена като символ на България, за да се чувстват горди от това, че са българи.

На изложбата в София присъстваха още председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, заместник-кметовете на общината Петър Косев и Лилия Цонкова, както и секретарят Ваня Иванова.

* * *

По-късно днес кметът Галина Стоянова участва и в откриването на изложба от националния конкурс „Наследници на Дечко Узунов”, което се състоя в галерия-музей „Дечко Узунов” в София. Тук гостите от Казанлък имаха възможност да надникнат в ателието на големия майстор на четката, да видят неговите уникални платна, както и картината, която е нарисувал в последните си земни часове.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн