Петкилограмова сребърна корона ще краси главата на “Царица Роза”

STZAGORA.NET
Петкилограмова корона ще краси главата и на тазгодишната “Царица Роза” (на снимката – с миналогодишната победителка в конкурса Симона Петкова). Короната е изработена от сребро – проба 925, с дебелина 1.8 см, и е далеч по-пищна от предишната диадема, кичила главите на първите казанлъшки царици до 1992 г. Стойността й е 20 000 лева.

Вече 20 години короната е една и съща. Тя е дело на бижутера Любомир Дудев, който е и автор на първата диадема, с която се е окичвала “Царицата”. Поръчката за нея бижутерът, който сега живее в казанлъшкото село Черганово, получава от тогавашния кмет, станал и кмет на столетието на Казанлък – покойният Станчо Коев.

Първата диадема, която Любо Дудев изработва, е представлявала две преплетени рози, в комплект с гривна и обеци.

За тогавашното време бижутерът си спомня, че твърде смело тогавашният кмет Станчо Коев взел решението за диадемата, която също била сребърна. След като изработил проекта й, авторът трябвало да го представи за одобрение на тогавашния Художествен съвет към културата на града. На свой ред старейшините го одобрили, но взели решение диадемата да е посребрена. Това за времето си било проблем, понеже за тази цел се налагало да се иска и становището на Задругата на майсторите.

Известният с бързите си и смели решения казанлъшки кмет на столетието Коев взел веднага решението, като отсякъл: Какво ще се разправям, купувам проекта и я правим посребрена. Толкоз”, спомня си Любо Дудев.

След като дълги години диадемата краси главата на казанлъшките “царици”, през 1992 година тогава младият и амбициозен председател на казанлъшкото читалище “Искра” Васил Самарски потърсил бижутера, с молба да изработи нова корона на “царицата на розата”, понеже старата диадема вече била доста похабена. Условието било короната да е изцяло сребърна. По това време кмет на града е Бончо Сарафов. Парите, които получава за изработката на короната тогава Любо Дудев, са толкова, колкото да му стигнат да си премести павилиончето за бижута от Плевен в Казанлък.

Няколко човека помагат на бижутера в направата на короната, която му отнема близо месец време. Той работи заедно с казанлъшки хералдик, за да направи короната по всички правила на хералдиката и украшението наистина да има стойност като за “царица”. Благодарение на това партньорство се появяват и специалните гравюри върху короната. Изработката е изцяло ръчна.

Твърде скоро обаче новата корона я сполетява леко “произшествие”. Тъй като всяка казанлъшка “царица” пътува като награда до Япония и участва в тамошния празник на розата с царските си одежди и корона, бижуто е строшено. Тогава от общината, вместо да дадат на автора да поправи сам творението си, решават, че тази работа ще се извърши от златар, в ателие. Самият Дудев е възмутен, като вижда след време какво е направено с неговия труд, и по думите му, короната е “тотално развалена”. Тогава си предлага услугите да я ремонтира безплатно.

И така до днес.

Въпреки че всички млади казанлъшки красавици мечтаят за короната на “царица”, малцина са тези, които знаят кой е нейният автор. Още по-малко са казанлъчани, които знаят тази прелюбопитна история на “царската” корона.

От разстоянието на времето, днес Любо Дудев твърди, че поръчката от соцвремената и тази от първите демократични години са били чест за него. И е щастлив от това, че е могъл да остави траен отпечатък с работата си в празника на розата, превърнал се в казанлъшка емблема.

Майсторството на бижутера от Черганово днес е познато и извън България. С накити на Любо Дудев се кичат съпругата на японския император Акихито – Мичико, и дъщеря им принцеса Саяко. Много известни българи и чужденци също притежават уникати от автора. Любимото съчетание на майстора-ювелир са полускъпоценните камъни, които придават поетичност и финес на изделието със своята причудлива форма.

Самият Дудев е второ поколение майстор-занаятчия. Гордее се с това, че е обучил двама майстори, много чираци и калфи.

Деляна БОБЕВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн