Астрономи-любители подеха подписка за запазването на НАОП “Ю.Гагарин”. Нашият коментар

STZAGORA.NET

Клубът на астрономите-любители “Гема” в Стара Загора е инициирал подписка в интернет за запазване на самостоятелния статут на Народната астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин”, която се помещава на последния етаж в сградата на ГПЧЕ “Р.Ролан”. В обръщение до stzagora.net от клуба пишат следното:

1957 година – с изстрелването на Първия изкуствен спътник на Земята човечеството навлиза в космическата ера. В България се появява нещо уникално: народни астрономически обсерватории.

Първата Народна астрономическа обсерватория в нашата страна е в Стара Загора! Открита е официално на 26 февруари 1961 година. Създадена е от ентусиасти с подкрепата на цялата старозагорската общественост и управата на града.

Бончо Бонев е неин основател и ръководител до 1984 г. На него се дължи разрастването на мрежата от народни обсерватории в другите градове, утвърждаването им като образователни извънучилищни институции; като средища за развитие на любителската астрономия, методически и популяризаторски центрове на науките за Земята и Вселената; като туристически центрове.

Дейността на Народната астрономическа обсерватория в Стара Загора е спечелила обществена подкрепа и признание. Носител е на държавно отличие – медал на името на Кирил и Методий І степен и Плакет на Софийски университет “Климент Охридски” за най-съществен принос в откриването и насочването на младите хора към физиката, астрономията и науката.

До 2006 г. Старозагорската обсерватория, както и останалите 10 в цялата страна бяха извънучилищни структури към Министерството на образованието. Такъв е статутът на народните обсерватории досега, освен на тези в Стара Загора и Смолян. Двете обсерватории сега са част от самата общинска структура. Старозагорската обсерватория е звено от “Младежки дейности” в Отдел “Образование, младежки дейности и спорт”. Сам по себе си този статут ограничава дейността на Народната астрономическа обсерватория само до извънучилищна дейност с ученици от Стара Загора, а астрономите с педагогическа правоспособност са всъщност общински чиновници.

За първи път в своята половинвековна история Старозагорската народна астрономическа обсерватория реално е застрашена от заличаване като институция. Това ще стане чрез реформата за нова структура на Община Стара Загора, предвиждаща сливане на звената в “Младежки дейности”, Отдел “Образование”: Младежки дом, Общински детски център и НАОП „Юрий Гагарин”. Това се случи преди време със Сливенската народна астрономическа обсерватория. За съжаление в Република България от 1989 година няма държавническа политика за извънучилищната дейност на подрастващите, за развитие на интересите им и осмисляне на свободното време. Народните обсерватории останаха без собствен статут, който най-логично да е като този на народните читалища.

Ще допуснем ли всяка смяна на местната власт да се отразява фатално върху нещо, градено от поколения? Ще допуснем ли ПЪРВАТА в България Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” в Стара Загора да престане да съществува като институция със своята уникална дейност за подрастващи, граждани и гости на града?

Нека подкрепим досегашният статут на самостоятелно звено в Младежки дейности към Отдел Образование на Община Стара Загора на НАОП „Юрий Гагарин”.

Б.Р.: Ключов в случая очевидно е въпросът за размера на годишната издръжка на НАОП “Ю.Гагарин”, както и за съотношението на разходите спрямо обществената полза от институцията. В тези години на тежка криза, чийто край не се вижда, е ясно, че парите не стигат за дейности, чието поддържане досега е било безпроблемно. Ако случаят е такъв – горният призив не е достатъчен, за да могат старозагорци да вземат информирано решение “за” или “против”. Нужни са конкретни цифри и факти. Надяваме се, че старейшините на града, които сме упълномощили да решават казуси като този, са разгледали добре и едната, и другата страна на медала – какво печелим, ако обсерваторията се запази, и какво губим, ако тя бъде закрита.

От наша страна можем само да попитаме следното: няма ли и трети вариант – временно, до по-добри времена, намаляване до минимум на дейността на НАОП “Ю.Гагарин”, с опция за възстановяването й, когато кризата отмине.
(szzagora.net)
*

бутон за сайт

1 коментар on “Астрономи-любители подеха подписка за запазването на НАОП “Ю.Гагарин”. Нашият коментар”

  • Иванов wrote on 30 май, 2012, 11:31

    Има и друг вариант!
    1. БАН да бъде добър да не централизира всичко в София и да драпа за всеки провинциален имот, който им носи пари, а да “загробва” всичко останало.
    2. Борба на Общината за развиване на действаща база на БАН на втория хълм на Аязмото.
    3. Народната обсерватория – звено на БАН с научно-популязираторски функции.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн