Уточниха на работна среща детайли за честването на 100 г. от Балканската война

STZAGORA.NET

Работна среща с участието на представители на инициативния комитет за честването на 100 години от Балканската война в област Стара Загора проведе днес областния управител Недялко Недялков. В срещата участие взеха зам. областният управител Петко Карагитлиев, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, директорът на Драматичен театър „Гео Милев” Ивелин Керанов, представители на Областна администрация, Втора Тунджанска лека пехотна бригада, РИМ, Национално дружество „Традиция” и Багатур.

Ивелин Керанов представи сценария за провеждането на уникалното явление – художествено-историческа възстановка на обявяването на Балканската война.

Участниците в срещата обсъдиха и приеха предложенията му за мястото и маршрута на провеждането на реконструкцията, която ще се проведе на 5-ти октомври в Стара Загора, обсъдиха конкретните ангажименти и отговорности на всяка една институция, ангажирана с участие в мероприятието, което ще върне старозагорци и гостите на града 100 години назад във времето, когато от църквата „Успение Богородично” цар Фердинанд прочита манифеста, с който България обявява война на Османската империя.

„Убеден съм, че всички вие -историци, сценаристи, професионални актьори и самодейци ще пресъздадете по неповторим начин този важен за България ден”, заяви областният управител. Според него членовете на Областният инициативен комитет и той, като негов председател, ще направят всичко възможно да покажат на обществеността ентусиазма, автентичността и единението на гражданите в името на святото дело за обединяване на разпокъсаната ни родина през далечния 5 октомври 1912 г..

Следващата среща на Областния инициативен комитет за отбелязването на 100 – годишнината от Балканската война ще се проведе в края на м. юни.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн