Казанлък: Довечера е премиерата на филма за Мина и Яворов с автори от региона

STZAGORA.NET
От 18,00 часа днес в Литературно-художествения музей „Чудомир”, Казанлък, ще бъде представена премиерата на документалния филм „Тя мина. Мина” на режисьорката Уляна Матева, по сценарий на Румяна Лечева, с оператор Светлозар Недев и консултант Тодор Иванов.

Представянето на премиерата е в рамките на честванията на 20-та годишнина от създаването на фондация „Яворов” и се реализира с подкрепата на Община Казанлък, ЛХМ „Чудомир”, ИМ „Искра” и „Алианс Франсез”.

Анотация на филма:
100 години не стихва любовта кьм Мина. Спомняме си за нея винаги, когато чуем най-нежното стихотворение на Яворов „Две хубави очи”.

Документалният филм „Тя мина. Мина” представя в своите 46 екранни минути любовната история между големия бьлгарски поет и неговата муза – един дьлбоко вълнуващ епистоларен роман, продьлжил 4 години. Красив и трагично предопределен. Режисьорката Уляна Матева успява да я насити с романтика, свидетелства, да трогне дьлбоко зрителите и сьщевременно да намери ефектен художествен начин, активна сюжетна линия и прекрасни актьори, които оставят интрига за зрителите.

Изненада ще бьдат неизвестни писма и стихотворение на Мина, написано на немски език, посветено на Яворов, откритие на сценариста на продукцията – журналистката Румяна Лечева. Сценарият предразполага кьм осмисляне и сьпреживяване на човешките състояния – влюбеност, отчаяние, несигурност, отчуждение – всички неразделна част от емоционалната палитра на младостта.

Камерата на Светлозар Недев ни отвежда на гроба на Мина в Париж, бленуван и от двамата, и в родните им градове – Чирпан и Елена. Идеята на сьздаването на документалния филм е на Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов”, който е и консултант на продукцията.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн