Казанлъчани, Празникът на розата ви очаква

STZAGORA.NET
Отново е май и отново нашата Долина ухае на неповторимата казанлъшка маслодайна роза, която прославя вече над 350 години Казанлък и България по всички краища на света. Тази година традиционният Празник на розата, който датира от далечната 1903 г., прерасна във Фестивал на розата, традициите и изкуствата.

Фестивалът започна на 19 май и ще завърши на 24 юни, като е изпълнен с различни празнични събития.

Основната част от фестивалните събития са безплатни за казанлъчани и за гостите на града – изложбата концерт „Веселенският свят на глаголицата” днес, навръх 24 май, в Художествена галерия – Казанлък; националното надиграване на 25 и 26 май „Тъпан бие, хоро се вие” на пл. „Севтополис”, което ще събере състави от цяла България; на изпълненията на група „Оратница” и огненото шоу „Дивинитас”, които са на 25 май на централния площад; както и националният конкурс Купа „Роза” в ДК „Арсенал” на 27 май.

На 1 юни са Празникът на град Казанлък, когато ще бъде отбелязан и Денят на детето. Същият ден съставите от общината ще представят традиционни обреди в спектакъла „Кръговрат на прородата” на пл. „Севтополис”, а в парк „Розариум” ще се откире изложбата „Казанлък през нашите очи”, по–късно концерт на пл. „Севтополис” ще изнесат формации на НЧ „Възродена Искра”. От 22 часа отново на площада е коронясването на новоизбраната Царица Роза.

Заповядайте на 2 юни в парк „Розариум” на изложба и дегустация на традиционни хлебни изделия „Хлябът на българина”, на конкурса за детска песен в НЧ „Искра” или да изберете по същото време конкурса „Една българска роза” във Военен клуб.

На 2 юни в 17.30 часа се открива възпоменателна изложба за земетресението в Япония, а от 18.30 в ДК „Арсенал” ще бъде чествана 65-та годишнина на ансамбъл „Арсенал”. За тези, които обичат духовата музика, е подготвен концерт на духови оркестри от 19.30 часа на централния площад. На същото място от 21.00 часа ще бъде проведена тържествена заря-проверка в чест на Деня на Ботев, а след нея апочва танцовата постановка „Игри от Казанлъшко” на ансамбъла на народни танци към НЧ „Искра”.

На 3 юни от 10.00 часа е традиционният ритуал розобер в розовите градини край с. Енина, следва мажоретно шоу на пл. „Севтополис”, а карнавалното шествие започва в 12.00 часа в центъра на Казанлък. От 13.30 часа на пл. „Севтополис” е концертът на Севдалина и Валентин Спасови и ансамбъл „Чинари”.

На 5 юни от 17.00 в Художествената галерия е националният конкурс „Приказка за розата”, организиран от ОДК „Св. Иван Рилски”. На същото място е и откриването на изложбата от фотопленера „Долината розите”.

От 7 до 10 юни в НЧ „Искра” е националният фестивал за камерни форми за танцово, вокално и театрално изкуство.

На 9 юни от 19.30 часа отново ще бъде избрана най-красивата девойка от Долината на розите – конкурсът е на открита сцена пред ДК „Арсенал”.

На 22 юни на Мегалита край с Бузовград ще бъде посрещнат Денят на лятното слънцестоене от 10.00 часа. На 24 юни ви очакват Еньовските ритуали на сцена „Тюлбето” зад Казанлъшката тракийска гробница.

Достъпът до всички тези празнични събития е изцяло свободен, включително и за традиционния панаир, който вече е разположен и ви очаква на ул. „Орешака”, до стадион “Севтополис”, до 3 юни, включително.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн