Казанлък: Празнични утра, шествие и концерт на пл. „Севтополис” по случай Деня на славянската писменост

STZAGORA.NET
С празнични утра и тържества във всички училища в Казанлък и населените места отбелязаха днес най-българския празник – 24 май – Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, народният представител Емил Караниколов и заместник-кметът Лилия Цонкова участваха в празника на ОУ „Георги Кирков”, което заедно с поздравленията за здраве, енергия и успехи на ученици и учители, получи от кмета и разрешителното за ползване на сградата. В рамките на проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от Казанлък”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Регионално развитие 2007-2013” и от Община Казанлък, по сградата на училището бяха изпълнени редица мерки по нейното саниране и обновяване. През месец април бе извършено топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрив, подмяна на стара дограма, топлоизолиране на под. Изпълнените строително–ремонтни работи са на стойност 197 007 лв.

От 11.00 часа на централния площад „Севторполис” започна общоградското тържество по случай 24 май. Представителни групи от училищата в Казанлък се вляха от два лъча и изпълниха централния площад. Кметът Галина Стоянова приветства учениците, учителите, абитуриентите, дейците на изкуството и културата в общината. Тя подчерта, че 24 май е най-хубавият и най-българският празник, който изпълва всички ни с вяра, надежда и национална гордост.

145 ученици и 87 учители получиха отличия от Община Казанлък за своите постижения и особени заслуги в развитието на образованието. Дългогодишният директор на ИМ „Искра” д-р Косьо Зарев ще бъде вписан в Почетната книга на Казанлък за неговия принос за изследване и съхраняване на културно-историческото наследство по нашите земи.

С двучасов концерт, изнесен от талантливи казанлъшки деца, завършил с кръшни хора на пл. „Севтополис”, завърши тържеството за Деня на славянската азбука, на която днес се пише и чете и в Европейския съюз.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн