Синдикатът на служителите в затворите в България започна подготовка за протестни действия

STZAGORA.NET
На проведено вчера заседание на УС на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) беше решено организацията да пристъпи към подготовка за протестни действия. Протестът ще се изразява в протестен митинг на 10 юни 2012 г., пред сградите на Министерство на правосъдието и на Министерството на финансите. Ако не бъде постигнат резултат, ще продължи под формата на други разрешени от закона действия.

Основната причина за протеста е неосъществяването до момента на поискания от синдикалната организация диалог между министъра на правосъдието и министъра на финансите, с цел предоставяне на необходимите допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за финансово обезпечаване на дейностите по изпълнение на наказанието “лишаване от свобода”, „пробация“ и „задържане под стража“, и за увеличаване на социалните плащания на служителите в ГД ”ИН” и ГД ”Охрана”, които не са индексирани повече от десет години.

Други причини за напрежението и недоволството сред служителите, които нееднократно сме излагали на вниманието на отговорните институции, медиите и обществеността, са: липсата на ясна политика по отношение на наказателно-изпълнителните органи в последните две десетилетия; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното й функциониране; незачитане на трудови и социални права на служителите; прояви на груб антисиндикализъм по места и незачитане свободата и правото на сдружаване; непрозрачност и непрецизност в кадровата политика по места; липса на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки и др.

Синдикатът на Служителите в Затворите в България е създаден през 2009 година и, воден от залегналите в Устава си основни цели, обединява усилията на своите членове за издигане престижа на професиите на служителите в пенитенциарната система, подобряване условията на техния труд, повишаване на тяхната професионална квалификация и компетентност, и възвръщане на уважението и доверието в обществото към дейността на служителите от системата на местата за лишаване от свобода и задържане под стража в Република България.

Исканията ни са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък.

УС на ССЗБ призовава всички служители от затворите, следствените арести, пробационните служби, специализираните звена за охрана на органите на съдебната власт, както и всички съпричастни към случващото се от сектор „Сигурност”, да подкрепят протестните действия!

Контакти:

Иван Петров – Пловдив, Председател на УС на ССЗБ 0892 232 965
Христо Илков – София, Зам.-председател на УС 0892 232 968
Цветан Михайлов – Сливен, Член на УС 0892 232 962
Георги Стоянов – Бобов Дол, Член на УС 0892 232 963
Петър Узунов – Стара Загора, Член на УС 0892 232 966
Иван Тошев – Враца, Член на УС 892 232 967
Тодор Денев – Пазарджик, Член на КС 0892 232 969

*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн