“Автобусни превози” – на кръстопът

STZAGORA.NET

Частният превозвач не изпълнявал губещи курсове въз основа на едно хвърчащо удостоверение

Ангел Делчев

Частната фирма “Автобусни превози”, изпълняваща договор с Община Стара Загора за транспортно обслужване на населението, няма да си позволи едностранно прекратяване на договора. “Нямаме документ от Общината, въз основа на който да спрем автобусите днес и не можем да го направим на своя глава. Чакаме становището на Общината”, заяви преди редакционното приключване на броя ни днес управителят на фирмата Ангел Делчев.

Припомняме, че превозвачът има наложени санкции от Общината в размер на 89 600 лв. за неизпълнени 136 курса от общинската, 603 курса от областната и 351 курса от републиканската транспортна схема през февруари т.г., визирани в договора. Такива има и през следващите месеци, които ще бъдат оповестени от Общината допълнително.

И днес Делчев беше категоричен, че фирмата няма да плати санкциите, чийто срок изтича днес по силата на уведомително писмо на Общината (изпратено на “Автобусни превози” на 9 май т.г.).

На брифинг, даден от “Автобусни превози” на 21 май т.г., Делчев заяви, че фирмата няма правно основание да плати санкциите, визирайки удостоверение, издадено от бившия зам.-кмет Белчо Белчев. Пред медиите Делчев обясни, че удостоверението е издадено след искане от Министерството на транспорта от 2009 г. до областните администрации в страната да бъде направена ревизия на съществуващите линии. И точно по силата на въпросното удостоверение от схемата са отпаднали нерентабилни линии, сред които има общински и областни.

Впоследствие настоящият ресорен зам.-кмет Йордан Николов обясни, че удостоверението (което между прочем е за пред ДАИ) няма изходящ номер, не е издадено по надлежния ред и не е открит оригинал или ксерокопие от него в Община Стара Загора. Тоест документът е нередовен.

Проверката на “Старозагорски новини” установи, че въпросният документ няма законово покритие. Първо, защото разпоредбата на транспортното министерство касае само РЕПУБЛИКАНСКАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА, а не общинската или областната. Според нормативните разпоредби, за промяната на общинската транспортна схема, тоест за отпадането на отделни губещи курсове от нея, е необходимо решение на Общинския съвет. ТАКОВА ОБАЧЕ НЯМА. За промяната на областната транспортна схема пък е необходимо предложение от кмета до Областната управа, въз основа на което да бъде взето решение от Областната комисия по транспорта и то да бъде подписано от областния управител – тогава Мария Нейкова. ТАКОВА РЕШЕНИЕ СЪЩО НЯМА, ТАКА ЧЕ НЯМА ПРИЧИНА ДА ОТПАДНАТ ГУБЕЩИ КУРСОВЕ И ОТ ОБЛАСТНАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА. Това означава, че в сила остават старите транспортни схеми, тоест няма ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ “АВТОБУСНИ ПРЕВОЗИ” ДА СПРЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА АНГАЖИМЕНТИТЕ СИ ПО ДОГОВОРА СИ С ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА, станали причина за налагането на санкциите.

По-простичко казано, Община Стара Загора е в правото си да ги санкционира, а това, че превозвачът отказва да изпълни санкциите, си е негов проблем.

За “Старозагорски новини” днес управителят на “Автобусни превози” Ангел Делчев заяви, че ще продължат изпълнението на транспортните услуги (сиреч на договора) в интерес на гражданите на община Стара Загора. Колкото и да са добри намеренията на г-н Делчев, все пак той е управител на дружеството от няколко месеца и не негов собственик. До този момент в Общината за преговори не са се появили чорбаджиите на “Автобусни превози”, поне тези, които са вписани като такива в Търговския регистър. Те явно персонално са известни само на кмета Желев, по чието управление беше продадена общинската “Автобусни превози” и чиято администрация определи условията за конкурса за избор на превозвач… респективно спечелен от приватизатора постфактум.

Досега всички преговори с настоящата кметска управа за компенсации, за цени на билетите и т.н. от името на “Автобусни превози” са били водени от кмета на Гълъбово Николай Тонев, който заявява, че се явява като консултант на фирмата. Той беше и лицето, което даде и пресконференция по казуса за арестуваните превозвачи от “Марица-изток”.

В тюрлюгювеча като цяло се преплитат интереси, но все частнособтвенически. За разлика от тях, Община Стара Загора защитава интереса на гражданите. Затова е безкомпромисна в позицията, че договорът от 2009 г., подписан с превозвача, с всички утвърдени в него курсове, трябва да се изпълнява. В това число и плащане на наложените санкции. Все пак живеем в правова държава, а не в “Опан сити” например.

Йовка НИКОЛОВА
*

spodelime.com

1 коментар on ““Автобусни превози” – на кръстопът”

  • Dimitar Enev wrote on 23 май, 2012, 8:28

    Не в Опан сити , а в Гълъбово сити))))


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн