Деница Златева: Конференцията на БСП в Стара Загора е напълно легитимна

STZAGORA.NET

Отляво надясно: д-р Евгений Желев, Илия Златев, Деница Златева, Трифон Митев и Александър Минчев.

“Искам да сложа край на всякакви слухове за “временни ръководства” и нелегитимно проведени конференции. Тук, както и в останалите 10 общини на областтта, и конференциите, и избраните от тях органи са напълно легитимни. От гледна точка на Устава и на правилата всичко е спазено и е по процедура. Нито една от конференциите не е оспорвана пред Общопартийната контролна комисия”, категорична бе Деница Златева, секретар по международната дейност на Националния съвет на БСП, в свое изявление пред медиите днес. Тя е в Стара Загора, за да участва в първото заседание на новия Общински съвет тази вечер, на което ще бъде избрано Изпълнително бюро, зам.-председател и секретар на старозагорската организация на БСП.

Тази събота и неделя в София предстои да се проведе 48-я конгрес на БСП. Към момента са избрани близо 830 делегати, информира Деница Златева. Подготвят се две резолюции на висшия партиен форум. Едната е свързана с алтернативите, които предлага БСП в управлението на отделните социално-икономически сфери, а втората – с това, какво трябва да се случи вътре в БСП. Тя е наречена “Действие на БСП за демократична промяна”. Очаква се конгресът да приеме и апел към българските граждани във връзка с предстоящите догодина избори, който ще обърне внимание на опасностите за възможно купуване на гласове, корпоративни интереси, натиск и т.н. – по сценария на отминалите местни и президентски избори. Предстои избор на ново ръководство на БСП и на нов председател. Промените в Устава на БСП ще бъде предложено да бъдат оставени за нарочно заседание на конгреса през 2013 г.

За председател на БСП от общинските организации в страната са издигнали 15 имена. 5 от старозагорските общини са предложили за преизбиране Сергей Станишев, а 2 – експрезидента Георги Първанов. “Не се делим на крила, делегатите ще си направят своя собствен избор на базата на представените от кандидатите платформи”, сподели ексздравният министър д-р Евгений Желев. По думите му вече решеният проблем в старозагорската общинска организация не е бил междуличностен, а на строго принципна основа, въпрос на стил и метод на работа.

В 11-те общински партийни организации в областта членуват 5877 души, съобщи на днешната среща с медиите председателята на Областния съвет на БСП Трифон Митев. 286 от тях са на възраст до 35 г., 619 – от 35 до 50 г., 1072 са между 50 и 60-годишни, 1655 са в границата 60-70 г., а 2226 (45%) – над 70 г. Жените в общинските организации са 2999. Преизбрани са 8 председатели на общински партийни съвети – споменатите в Стара Загора и Казанлък, както и Ваня Стоева в Братя Даскалови.

Новоизбраните председатели на общинските съвети на БСП в Стара Загора и Казанлък Илия Златев и Александър Минчев споделиха какви ще бъдат първите им стъпки за стабилизиране на оглавените от тях партийни структури. “Ше се срещна първо с онези организации, от които не получих явна подкрепа, тъй като ни чака много работа за кратко време. Ще преброим и колко са били действителните делегати на конференцията ни”, каза Илия Златев. Той ще предложи на пленума довечера само един свой заместник – по местната политика. Ще бъде избран и секретар по медийната политика. Самият той като председател ще отговаря за партийната дейност и коалиционната политика.

Александър Минчев сподели, че поема организацията в община Казанлък със 700 реални членове от общо 952-ма в списъчния състав. “Първата задача е да се преодолее разцеплението в организацията, започнало преди време с противоборството Самарски-Дамянов. “Трябва да върнем гвардията под знамената, да обърнем поглед към младите, които ще поемат през следващите години партийното и общинското управление”, каза Александър Минчев. За свой заместник той съобщи в аванс, че ще предложи Николай Терзиев – младия кмет на Шейново, оглавявал и младежката организация на БСП.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн