Казанлък: Плащат до 60 стотинки за килограм цвят на розоберач

STZAGORA.NET
Между 50 и 60 стотинки на килограм за предаден розов цвят ще е най-вероятното заплащане тази година в предстоящата кампания за розобер. Ако се удържи високата цена, тя ще е с 10 стотинки по-висока от тази, която се заплащаше през миналата година на мераклиите да берат рози в Казанлъшко.

Ниската цена от миналата година се обясняваше с лошата и слаба реколта. Към момента розопроизводителите все още не се наемат да правят прогнози за очакваната реколта заради това, че почти всички розови градини са все още на първа или втора пъпка.

Дългата зима и студената пролет също си казаха думата по отношение на розовите насаждения. По тази причина се очаква розоберът да започне не по-рано от 24-ти май, а в по-песимистичните прогнози – и в последните ден-два на месеца.

Заради трудната прогноза към момента за очертаващата се реколта от рози е трудно да се прогнозира и изкупната цена на розовия цвят. Повечето розопроизводители очакват тя да е с поне 15-20 стотинки повече от миналата година, когато бе от 1,60 до 1,80 лева. Най-големите фирми, собствениците и арендаторите на розови масиви все още набират розоберачи. А розоберачите, от своя страна, предпочитат розови масиви, за които имат информация, че са поливни и добре гледани – заради възможността да се получат по-високи добиви и оттам повече пари.

36 хиляди декара са розовите насаждения в страната, като в Казанлъшко те са около 15 хиляди. Според Ми- нистерството на земеделието и храните през сезон 2010-2011 година няма данни за драстичен спад на насажденията с рози, но няма и ръст. Обяснението е, че културата е трудоемка и този факт, съчетан с ниските изкупни цени, допълнително охлажда ентусиазма на мнозина. През последните 4 години килограм розов цвят се изкупуваше за не повече от 1.70-1.80 лв. средна цена, а според розопроизводители е необходимо изкупната цена да е над 2 лв. за килограм, за да се покрият всички разходи и да се реализира печалба. Преди четири години този таван бе стигнат, но за кратко – поради слабата реколта и сериозния дефицит на розов цвят.

Деляна БОБЕВА
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн