Старозагорци отрупаха с цветя Паметника на съветския воин

STZAGORA.NET

Представители на Партията на българските комунисти дойдоха на паметника с портрети на Сталин и Георги Димитров.

Между 300 и 500 старозагорци се събраха в 18 часа тази вечер пред паметника-костница на съветските воини на подхода към парк “Митрополит Методи Кусев”, за да почетат паметта на загиналите в борбата срещу хитлерофашизма. Повечето бяха ветерани, но имаше и немалко хора на средна възраст и младежи. Пред паметника те развяха червеното знаме и българския трибагреник, и отрупаха монумента с цветя и венци.



Слово произнесе председателят на Общинския съвет на БСП в Стара Загора Илия Златев. “Ние знаем, че Обединена Европа нямаше да съществува без изстраданата от милиони участници във Втората световна война и техните близки победа над хитлеристка Германия. Затова са необясними опитите да бъде омаловажен Денят на победата, да бъдат зачеркнати заслугите на загиналите в Отечествената война на съветския народ и жертвите, дадени от Съюзническите сили. Необясними са опитите да бъде пренебрегнато участието на българските антифашисти в световната битка срещу най-голямата заплаха за човечеството през ХХ век – хитлерофашизма” – каза той.

Словото на Илия Златев.

Илия Златев изтъкна, че Денят на Европа днес е пряко следствие от поуките от Втората световна война, а без 9 май демокрацията и мирът са немислими.

Слово произнася Марина Владимирова.

“За нас, руските граждани в Стара Загора, това място е свято, защото всички от нас имат или са имали близки, които са били участници в тази война. Тук винаги се замислям колко много съветски воини, мои сънародници, са загинали във войната, за да освободят Европа от фашизма. И колко е важно никакви нови тълкувания на историята никога да не зачеркнат от нашето съзнание уважението ни пред тия, които са били готови да отдадат живота си за другите”, каза в словото си пред старозагорци председателката на сдружение “Руски клуб и приятели” Марина Владимирова и завърши на руски: “Поздравляю вас с Днем победы! Желаю всем больших побед в нашей жизни, желаю радости мирного неба!”

Цветя положи и председателят на Областния съвет на БСП в Стара Загора Трифон Митев.

Поздрави към събралите се отправи и председателката на Руския клуб Ирина Минева, както и старозагорски гимназист, чийто прадядо е загинал във Великата отечествена война. Приветствие поднесе и представителят на младежкото сдружение в БСП-Стара Загора Христо Христакиев. “9 май 1945 г. е победен завършек на Великата отечествена война. На този ден хората получиха свободата си от кафявата чума. 50 милиона душизагубиха живота си в най-продуктивната си възраст. Тази война разори световната икономика и върна общественото икономическо развитие десетилетия назад”, каза Христакиев.

Стихове за войната декламира Петър Стоянов, ученик от началната степен в старозагорско училище.

Стотици бяха старозагорци, дошли да положат по цвете пред Паметника на съветските воини.

*crl

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн