Посланик Филип Отие в Стара Загора: Връзките между България и Франция имат потенциал

STZAGORA.NET

Връзките между България и Франция имат потенциал, според посланик Филип Отие, който днес е на посещение в Стара Загора.

Освен че е централно ситуиран в България град, Стара Загора се стреми да бъде и център на събитията в страната. Това каза по време на срещата с посланика на Франция Н.пр. Филип Отие в Община Стара зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя представи културно-историческите дадености и динамичното развитие на региона понастоящем и направи преглед на съществуващите до момента общи връзки и общи проекти на региона с френската страна. Тя подчерта, че до момента повече от 15 европроекта са разработени и се ръководят успешно от Община Стара Загора. Посланик Отие прояви интерес към участието на френски фирми в търговете по реализацията на проектите за интегриран градски транспорт и водния проект на Стара Загора.

Дипломатът определи като акцент на посещението си развитието на контактите в областта на културата. Той сподели, че е бил миналата година на посещение в ГПЧЕ „Р.Ролан”, а сега е посетил музей “Неолитни жилища” и очаква с нетърпение визитата си в Регионалния исторически музей, както и в Музея на религиите, където тази вечер ще открие фотоизложбата „Архивите на планетата” на Албер Кан.

“След София и В. Търново ще могат да я видят и в Стара Загора благодарение на подкрепата на Емпорики Банк, част от френската финансова група Credit Agricole Group. Освен финансовите си функции банката има значима социална роля, като подкрепя различни културни събития” – подчерта Атанасиос Петропулос, председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на банката. Той припомни, че Албер Кан е бил банкер и е правил същото, потвърждение на което е самата изложба. “Нашата цел е културата във Франция да стане достъпна и за нашите приятели в България”, каза още той.

По време на срещата директорът на френския културен институт в България Дидие Талпен разкри, че вече е осъществил контакт с директора на Държавна опера Стара Загора Красимир Къшев. “Чукам на дърво да имаме възможност съвместно да поставим представление на сцената на Старозагорската опера догодина”, сподели посланик Отие. По думите му има голям потенциал за развитие на нашите взаимоотношения и за икономическо сътрудничество. “Франция е петият клиент на България и осми инвеститор в страната, но нашите връзки не са на висотата на потенциала, който съществува между нашите две страни”, каза дипломатът. Той покани старозагорския бизнес да участва в регионален икономически семинар, който ще се проведе в началото на юни в София с участието на 50 френски, 50 български и 50 предприятия от региона.

В делегацията, придружаваща посланика, участва и Давид Вейзман, аташе по културните въпроси в посолството на Франция у нас.
*crl

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн