Протоколи вместо рецепти за болни от диабет тип 2?

STZAGORA.NET

Соня Маринова

“Един процес на промяна на режима за получаване на лекарства с протоколи от Здравната каса, а не както досега – с рецепти, след изписването им от личен лекар или ендокринолог за болните от диабет тип 2 (неинсулинозависим), не носи нищо позитивно. Ако това се случи, членовете на дружеството ни, част от които са “на хапчета”, едва ли ги чака нещо добро. И не става дума само за протоколите, а за лечение с доказано добър ефект. Става дума за болни, чийто живот е достатъчно усложнен, а парите за скъпи лекарства не стигат. Може и да е ново ръководството на Здравното министерство, но там трябва да знаят за проблемите на тези хора и да не допускат това да се случи.”

Това коментира днес медицинската сестра Соня Маринова, която от 22 години следи здравето на близо 200-те членове на дружество “Диабет” в Стара Загора, във връзка с готвени промени в режима за изписване на перорална инкретин-базирана терапия (т.е. на таблетни форми на терапия) на пациенти със захарен диабет тип 2.

“Бием тревога, защото до нас достигна информация, че от свободно изписване на медикаменти за диабетноболните от общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще се премине към режим на изписване с протоколи от регионалните или от Националната здравноосигурителна каса, подобно на инсулините. За нас това е неприемливо рестриктивна мярка! Ние сме силно обезпокоени, тъй като понастоящем в България с тези съвременни лекарства се лекуват хиляди пациенти. Те не са информирани за тази промяна. Нещо повече – промяната не е обсъждана нито с националните консултанти, нито с експертите към НЗОК, нито с нас! Тя ще доведе до сериозно социално напрежение, до безпрецедентно прекъсване на лечението и декомпенсиране на заболяването. А най-вече – ще ограничи сериозно достъпа на българските пациенти с диабет тип 2 до най-съвременното перорално лечение, което едновременно е ефективно и безопасно.” Това е част от писмото, изпратено от Българска асоциация “Диабет” до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, до управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и до председателя на Комисията по цени и реимбурсиране Росица Спасова.

В България, по данни на НЗОК, с неинсулинозависим диабет са 287 832 души.

Добрина СЛАВОВА
*gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн