Трифон Митев и Илия Златев в общо интервю: Резултатът от конференцията на БСП е добър за старозагорската общественост

STZAGORA.NET
- Кой е най-големият проблем на общинската организация на БСП, г-н Златев?
- Най-големият проблем е организационното състояние. Тези, които са вътре в партийната кухня, знаят, че по време на отчетно-изборната кампания стана ясно – има много мъртви организации, неработещи, в латентно състояние. Ние трябва да си подредим цялата структура и в един кратък срок, не по-късно от края на юни, да имаме яснота за целия състав и оттам да тръгнем да градим наново и да възстановяваме партийни организации. Това е много тежка работа, трудна е и процедурно.
- Имате ли вече виждане за членове на Изпълнителното бюро на новия Общински съвет на БСП?
- Засега не мога да кажа, нека да минат малко емоциите. Имам предпочитания, имам идеи кои да бъдат заместник-председатели, кои да бъдат в ИБ, но ще взема решение след консултации с изявените активисти на организацията. Разчитам изключително много и на подкрепата на областния председател Трифон Митев, който дълги години се е занимавал изключително и само с партийна работа и няма тайни за него. Предполагам, че до една седмица ще има яснота за предложенията.
- Ще предложите ли Трифон Митев за свой заместник?
- Той е председател на Областния съвет на БСП и вече казах, че много разчитам на подкрепата му. Ако партийните документи позволяват да съвместява двете длъжности – защо не?
Трифон Митев: Изобщо не стои въпросът дали ще бъда предложен за заместник-председател или не. Отсега ви казвам – ние ще работим заедно. А структурата на ОбС на БСП трябва да бъде подготвена така, че да бъде полезна и за неговата пряка работа като председател. Тук има взаимоотношения с групата съветници, с други партии, с власти и трябва да се прецени кой заместник с какво може да бъде полезен. За мен това не е важно, важното е, че ще работим заедно.
- Ще търсите ли разширяване и отваряне към други партии?
Трифон Митев: Това е един от проблемите. БСП трябва да се отваря към старозагорската общественост, към опоненти и съюзници, към приятели, така че да бъде полезна и за обществеността, а партията да намери достойното си място в обществения живот. В това отношение досега не сме имали разминаване с Илия Златев, така че за нас двамата вратата е отворена. С всички формации трябва да се работи. Разбира се, това, че ние ще искаме да работим с някого, не значи, че те са готови да работят с нас, предстои ни доста дълъг диалог.
Илия Златев: Ще водим разговори с всички национално отговорни политически сили, леви партии и движения. Знаете кои са техни представители в Стара Загора. Знаете какво стана на последните избори, как БСП се яви на местния вот. Една от причините за разгромяващата загуба беше липсата на ясна коалиционна политика, в тази посока има да се работи мното. Не трябва да се вглеждаме само във вътрешнопартийните проблеми и коалиционната политика, много по-важно е да отворим партията към обществото и да излъчваме ясни и конкретни послания. Защото хората не се интересуват толкова от нашия вътрешнопартиен живот, колкото от решаването на реалните проблеми, а такива има колкото искате в Стара Загора. Трябва да направим всичко възможно да върнем в редовете на БСП и симпатизантите хора, които са разочаровани от безкрайните многогдишни баталии. Това ще е първата ми задача, не желая да се конфронтирам с хора, които са били по някаква причина против моята кандидатура. Искам да рабоят с всички, които са заявили ясно, че са от БСП.
- Щатен председател ли ще бъдете?
- Заявявам откровено и ясно – докато съм на трудов договор в пътностроителна компания “ПИ ЕС АЙ”, няма да получавам възнаграждение като общински председател на БСП. Ако остана без работа и нямам трудови правоотношения с други юридичесдски лица, тогава възприемам принципа председателят да бъде платен.
- Бойчо Биволарски каза, че ще оспорва решението на конференцията?
- Това е негово право. Не знам как ще протече цялата процедура. По всяка вероятност Общопартийната контролна комисия ще вземе решение, но не знам кога. Доколкото разбрах, ще има становище едва след конгреса. Мисля, че Бойчо Биволарски трябва да прояви мъжество, да преглътне болките и обидите, натрупаните лично към мен негативи и да се стреми да помага на партията. Аз нямам нищо против него, единствените ми критики бяха свързани с неговия стил и метод на работа.
- Как ще решите спора за легитимността на Младежкото обединение?
- Това също е една от належащите задачи. Трябва да има яснота и изчистване на натрупаните негативни взаимотношения между младите хора. За голямо съжаление ръководството на старозагорската партийна организация, визирам бившия председател, е в основата на безкрайните раздори между младите хора. За мен това е абсолютно недопустимо и мисля, че трябва да намерим, и ще намерим общ език, защото ние разчитаме на тях.
Трифон митев: Искам да благодарим на Георги Георгиев за това, че създаде органиция и доведе до успешен край конференцията, на тримата, които обърнаха хода й, с едно очакване и на обществеността, да благодарим и на всички делегати, които устояха до края и предната нощ, и сега, за да постигнем един приемлив, добър резултат за старозагорската общественост. Мисля, че от днес хората в Стара Загора могат да ни срещат с по-ведри очи, отколкото досега.

Подготви за печат
Таня ИВАНОВА
*enl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн