Старозагорско – обезпечено с ракети против градушките. Активният сезон започва на 9 май

STZAGORA.NET

Тази атрактивна снимка илюстрира близкото минало на противоградната защита, когато се използваха значително по-големи ракети от сегашните.

На 9 май т.г. започва официално активният сезон за борба с градушките, съобщи за “Старозагорски новини” Диана Иванова, директор на Pегионалната дирекция за борба с градушките. “Казвам “официално”, защото след 15 ч, ако има активни атмосферни процеси и вероятност от градушки, сме готови да стреляме по “опасните” облаци. Хората трябва да знаят, че не всяка градушка е опасна. Ако размерът на ледените зърна е около и под царевично зърно, няма опасност за растенията. Нашата цел е да не допуснем да падне градушка с размери на череша, орех или по-голяма”, допълни г-жа Иванова.

Винаги през м.май има съвкупност от атмосферни процеси, които могат да доведат до образуване на град. Затова от Изпълнителната агенция за борба с градушките са наредили денонощен режим на работа. 16 души от Старозагорска област, които са достатъчно квалифицирани, с дълъг стаж и са преминали опреснителен курс, ще дежурят до края на активния сезон през есента. Тренировките за бърза и адекватна реакция на екипа са 2 пъти дневно. “Имаме достатъчно ракети срещу градушки. Колко е техният брой, е класифицирана информация”, уточни г-жа Иванова.

25 площадки има в Старозагорско, откъдето да се изстрелват ракетите.
“Нашата цел не е да променим природата, а максимално да снижим вредното въздействие на процесите върху реколтата”, напомни директорът на Регионалната дирекция за борба с градушките.

Иванка ПЕТКОВА
*enl

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн