За пръв път ТрУ печели проект за развитие на докторанти и млади учени

STZAGORA.NET

“За пръв път Тракийският университет в Стара Загора спечели проект, който по един добър начин мотивира нашите докторанти”, съобщи днес на брифинг проф. Веселина Гаджева, ръководител на катедра “Медицинска химия и биология” в Медицинския факултет и ръководител на проекта (на снимката – втора отляво).

Пълното наименование на проекта е “Разширяване на научния потенциал на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени в областите: биоорганична химия, молекулярна патология и полимерни биоматериали, за повишаване на конкурентоспособността им в приоритетните направления: нови материали, здраве и качество на живота”. Стойността му е 193 873 лева. Яна Димитрова и Бончо Григоров – двама от докторантите, присъствали на пресконференцията, коментираха, че работят по интересни теми в областта на биоорганичната химия за създаване на природни и синтетични антиоксиданти, които да предпазят организма от стрес след прием на лекарства и радиация.

В тази връзка на 23 и 24 май във факултета ще се проведе уъркшоп заедно с индийски учени, които работят по същите теми и проблеми. Общо 11 са докторантите, участници в проекта. Избрани на анкетен принцип, в срок от 2 години те ще получават освен досегашните 450 лева по още 120.

“Ще участват в три курса лекции по най-съвременни теми, свързани с биоактивните полимери, молекулярната патология и биоорганичната химия. Ще има възможност да се закупят скъпи консумативи за работата им благодарение на отпуснатите европейски средства. Младите хора ще бъдат обучавани с модерна апаратура и ще участват на важни научни форуми. Така ще бъдат мотивирани и ще имат възможност за бъдеща добра реализация”, уточни проф. Гаджева.

В момента в Медицинския факултет на Тракийския университет докторантите са 28. Спечеленият проект, който дава възможности за кариерно развитие на хора с доказан научен капацитет, е по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” към Европейския социален фонд и Министерството на образованието, младежта и науката.
*
Добрина СЛАВОВАenl

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн