Върху покрива на 175-годишна църква в Дълбоки растат дървета?!

STZAGORA.NET

“Църквата в Дълбоки “Св. Успение Богородично”, която тази година на 15 август ще навърши 175 г., а от 1979 г. е обявена за национален паметник на културата, е в окаяно състояние – каза за медията ни предстоятелят отец Тодор Донев. – Неотложен е ремонтът на покрива, който е от каменни плочи. Върху него вече растат дръвчета. Плочите трябва да се свалят, да се пренаредят и евентуално да се направи нова конструкция. Отвътре храмът е протекъл на много места, а мазилката и стенописите се ронят. На първо време са нужни не повече от 15 000 лева, за да се спре течът, а от там насетне малко по малко да се започне възстановяването.”

Отецът уточни, че около 40-50% от плочите трябва да се подменят, защото са доста стари и напукани. Така че онези християни, които искат да помогнат, могат да сторят това с осигуряване на каменни плочи, дървен материал и труд. Трябва да се заплатят и високи плати на майстори, които разбират от нареждане на каменни покриви.

“Ако не намерим 12 000-15 000 лева за ремонт, след 2-3 години църквата в Дълбоки ще се срине – жалва се и кметът Бальо Иванов. – Уведомили сме Митрополията, кметовете от предишните мандати, Министерството на културата. От там ни отговориха, че България е в криза, министерството няма пари и да се търсим Фонд “13 века България”. Въпреки желанието, хората от селото няма да могат да съберат тази сума. Ако оправим покрива на църквата, ще съм доволен от себе си.”

За 23-та поредна година на 5 май, в навечерието на Гергьовден, кметството и читалището на Дълбоки организираха празник за селото под надслов “Дълбоки, роден край, гордост моя”. За първи път от много години Община Стара Загора е подпомогнала финансово провеждането на селския празник с концерт на Градския духов оркестър, Ансамбъл “Загоре” и “Багатур”, похвали се председателката на читалището Донка Жекова. В програмата участваха още Детският състав “Дълбоченчета” и оркестърът при читалище “Развитие” и др.

Празникът започна със света литургия за здраве и благополучие на всички присъстващи, изпълнили площада пред общината, отслужена от отец Тодор, приветствие от кмета Бальо Иванов, който от половин година заема тази отговорна длъжност, весело настроение и завърши с три ката хоро.

В Дълбоки по постоянен адрес живеят над 1200 души, но селото набъбва около 2000 човека. 800 от тях са роми.

Росица РАНЧЕВА
*enl

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн