След 5 години Ески джамия може би ще стане общинска собственост

STZAGORA.NET

Чак на 16 септември 2016 година реставрираната Ески джамия и гласена за Музей на религиите ще може да се превърне в общинска собственост, стана ясно преди дни, при посещение на специалисти от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Ваня Сотирова

“Проблемът е в това, че сградата е възстановена и преобразувана в Музей на религиите по проект, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност 2 370 000 лв., чийто бенефициент е Министерството на културата. По правилата за управление на европейски проекти, бенефициентът, т.е. Министерството на културата, пет години трябва да управлява и експлоатира обекта, като няма право да го продава, преобразува, прехвърля и пр. – каза за медията ни Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарните дейности на Община Стара Загора. – Въпреки постъпките, които сме правили, да ни бъде прехвърлена собствеността, нямаме никакъв отговор, но при железните изисквания на европроекта това не може да се случи. От тук насетне очакваме Министерството на културата да направи разработка за експлоатиране на джамията, от която бихме могли да се възползваме. Заедно с това, за всяка наша инициатива, свързана с обекта, се налага да искаме писмено разрешение.”

След като контролиращият орган – МРРБ, е направил оглед на изпълнението на проекта, е констатирал редица некачествени изпълнения, които трябва срочно да бъдат отстранени. Някои от тях са незначителни, но необходими. Например голямата порта не е добре уплътнена и зее с 2 см. Във връзка с необходимата климатизация за запазване на стенописите и археологическите находки това е недопустимо. Освен това при проливен дъжд всичката вода от площадното пространство пред джамията със стъпаловидните тераси се стича в сградата на култовия комплекс. Затова е нужно да се направи необходимото отводняване. Друг е въпросът, че в проекта не е заложено като задание направата на дренаж на цялата сграда.

Обектът от национално значение не е осигурен с видеокамери. За да се избегнат недобросъвестни набези и повреди, Общината е осигурила денонощна охрана, което в случая не е нейно задължение.

На 16 септември 2011 г. реставрираната Ески джамия в Стара Загора беше официално открита от премиера Бойко Борисов и министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова (на снимката – момент от откриването). С реализацията на проекта се постига запазване, съхранение и експониране на джамията като паметник на културата с национално значение.

“Нашият музей е като Колизеума в Рим, като Света София в Истанбул и пр. архитектурно-археологически музеи”, каза при откриването му министърът на културата. Да, но какво от това, след като от 16 септември до ден-днешен е бил отворен за посещение само веднъж – в Нощта на музеите, и няма надежда скоро в него да има ежедневни посещения, които между прочем могат да носят и някакви приходи.

С министерско разрешение на 9 май 2012 г. в култовия комплекс ще бъде открита уникална фотографска изложба “Архивите на планетата”. Общината има готовност за организиране на камерни концерти, тематични беседи и промоции, но всичко зависи от благосклонността на собственика от София.

Росица РАНЧЕВА
*vvv

бутони към социални мрежи

4 коментари on “След 5 години Ески джамия може би ще стане общинска собственост”

  • неизвестен wrote on 4 май, 2012, 7:21

    какво ще я правите като я вземете? Без това парите на общината не стигат!

  • иван wrote on 4 май, 2012, 12:00

    Какво значи открита на 16 септември 2011 година, когато е винаги заключена и не може да бъде посетена. Едва ли рязане на лента и откриване на музей са едно и също нещо. 

  • 1916 wrote on 5 май, 2012, 18:04

    хахахха

  • Roumiana Ilieva wrote on 23 юли, 2012, 13:30

    Вчера посетих джамията и съм много впечатлена – наистина архитектурен паметник с нацианално значение. За посещение се взима билет, много любезна пазителка ни даде рекламни материали и за четвърт час бе и наш гид, за което много й благодарим. Уникална старина!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн