Позиция: Община Казанлък няма да позволи да бъде рекетирана с демонстрации и циркови номера

STZAGORA.NET

Трупата на общинския театър да се върне към задълженията си, за които получава пари от бюджета

След шестгодишно заобикаляне на правилата и водени срещу Общината дела, за общински театър „Л.Кабакчиев” бе проведен конкурс и избран легитимен директор по изискванията на закона. Досегашният директор не успя нито с концепцията си, нито при събеседването с комисията, утвърдена от Министерство на културата, да спечели доверие, че е най-качественият от явилите се кандидати. Затова е нормално и редно занапред, до следващия конкурс, да се събрази с тази професионална оценка за неговите възможности.

Още при първия сблъсък с изискванията за свободна конкуренция и конкурсен принцип общинският театър не издържа. И вместо да се концентрира върху художествената си дейност и обогатяване на репертоара, започна демонстрации.

Театралната бутафория и кампания на трупата след резултатите на конкурса е посветена на едно – битка в защита на постове и служби. И на удобното дългогодишно статукво, в което театралната трупа има всички права и свободи, а Общината има само задължения да й плаща, без никакви права на работодател.

“Войната срещу нашия директор е война срещу вашия театър” е лозунгът на театъра, който освен сталинистко-тоталитарни асоциации показва реалните претенции зад този протест:

- да продължи времето на беззаконие;
- да се заемат платени длъжностти без конкурс;
- да се осигуряват общински средства, без да се оценява съответствието им на свършената работа.

Какви са исканията:

- Театърът да продължи да бъде управляван от несменяем директор, назначен със заповед и без ясни критерии преди 6 години.

- Да се анулира законно проведен конкурс с комисия, одобрена от Министерство на културата, и досегашният директор да продължава да заема позицията, след като се е провалил на конкурса.

- Конкурсът е валиден, само ако поименно е избран досегашният директор. В противен случай е “невалиден, предпоставен, нелегитимен”.

- Общинската театрална трупа да не се съобразява с никаква нормативна уредба за задължителен конкурсен принцип, а Общината да се примири и да подкрепи нарушаването й.

- Театърът да получава стотици хиляди лева годишно от общинския бюджет, но да не се съобразява с никого и никакви общовалидни разпоредби и правила. Трупата на „Любомир Кабакчиев” трябва да има недосегаем статут.

Очевидно е, че става дума за арогантност, защото никой общински служител не може да си позволи да има такива искания, да не спазва нормативната уредба и да не работи съобразно правилата.

Общинският театър, който казанлъчани издържат, и който е получил милиони левове през последните години, не желае да се съобрази нито със законите, нито с работодателя си, нито със задълженията си като организация на бюджетна издръжка, нито с потребностите на общината.

В протестния си видеоматериал трупата цитира опорните точки в програмата за управление през настоящия мандат – Казанлък де се превърне в културно-историческа столица на страната ни и казанлъчани да върнат самочувствието си.

Именно за това става дума. Нито едното, нито другото може да се случи, ако продължи да се следва досегашната културна политика, ако продължи изнудването, демонстрациите и рекетът за запазване на постове и статукво, докато персоналните интереси определят интерестите на общината. Няма да се случи с представянето на един–два нови спектакъла годишно, нито с липсата на сравнение с постиженията на други трупи, актьори, режисьори и т.н.

Ако театър „Л. Кабакчиев” желае да работи като общински театър и да се съобрази с правилата, с които се съобразяват всички, той е и занапред ще продължи да има своето място и статут.

Ако не желае – може веднага да се обяви за свободна от тежката си зависимост да получава стотици хиляди левове от Общината.

По тази причина като работодател Община Казанлък призовава общинската трупа да прекрати цирковите изпълнения, с които опитва да извива ръцете на общината и да нарушава нормативните изисквания и законите. В цялата страна има общо 5 общински театъра, два от които в столицата. Защото местната власт не може да си позволява скъпата подръжка на собствена театрална трупа. Фактът, че община Казанлък продължава да отделя средства за тази трупа в условията на сериозна финасова криза, е достатъчно показателен за отношението към изкуството и културния живот в нашия град. И е редно театралите да оценят това, което получават и което се прави за тях, а не да претендират за безкрайни компромиси, изключения и привилегии.

Но твърдата позиция на общината е, че няма да позволи да бъде рекетирана – нито за общински служби, нито за нови средства. По тази причина през следващата седмица:

От бившия директор на театъра Атанас Чопов се изисква да започне предаване на имуществото като материално отговорно лице на общинска комисия с председател заместник-кмета по финанси г-н Петър Косев в присъствието на новия директор г-жа Диана Рамналиева.

Новият директор на театъра ще получи официалната заповед за назначаване на спечелената от него позиция.

Общината няма да приеме увеличаването на финасовата тежест за издръжка на “Л.Кабакчиев” с нови 70 000 лева, искани от настоятеля на НЧ „Искра” Самарски за помещенията в читалището. Ако се настоява в тази посока, ние се ангажираме да намерим общинско помещение за спокойната работа на общинския театър.

Въпросът за бъдещето на общинския театър оттук нататък е изцяло в ръцете на театралната трупа.

Тя може да продължи да бъде общинска и да получава издръжка от бюджета при спазване на наредбите и при съобразяване с възможностите и нуждите на общинския културен календар. Ако те не я устройват, може да се трансформира и излезе на свободния пазар на изкуство. Но няма как да получава и двете.

Позицията на Общината е: в Казанлък ще има театрални постановки и казанлъчани няма да останат без театър, дори трупата на “Кабакчиев” да не изпълнява своите задължения към работодателите си. Ако не започне с представления на “Любомир Кабакчиев”, новият театрален сезон в Казанлък ще започне с постановките, които бяха номинирани за годишните награди „Икар” и най-популярните театрални хитове от софийската сцена.

Общинският съвет е принципал на театър “Любомир Кабакчиев”. Неговият председател Николай Златанов изрази подкрепа в позицията, която заема Общината спрямо общинския театър.
*gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн