Гимназисти проследиха пътя на електропроизводството в „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД

STZAGORA.NET

Група от 50 учители и ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас посетиха най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД. Младежите са възпитаници на Професионалната гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров” – Нова Загора, Професионалната гимназия „Свети Иван Рилски” – Раднево и Професионалната гимназия по енергетика и електротехника – Гълъбово.

В рамките на посещението групата разгледа сероочистващите инсталации (СОИ) на блокове 1 и 2, 3 и 4, като посети и склада за варовик на съоръженията. След това, водени инж. Пламен Николов – зам.-директор „Експлоатация” в „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД, всички се отправиха към Мелничното отделение за подготовка на варовикова суспензия за СОИ на блокове 1 и 2 и ЖП-разтоварищата. В края на обиколката си учениците и техните учители посетиха Турбинна зала – част 890 MW. Учениците проявиха интерес към процеса на пречистване на серния диоксид и производството на електроенергия. Те не скриха и възхищението си от мащабите на „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД и изградените към всички 8 енергоблока сероочистващи инсталации.

Преди да напуснат територията на централата, учениците и учителите получиха презентационен филм на „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД, като благодариха за възможността да се запознаят с работата на дружество, което осигурява близо 25% от електропроизводството на страната.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн