Четирима областни управители подкрепиха новите блокове в ТЕЦ 2

STZAGORA.NET
Регионалният съвет за развитие на Югоизточен район подкрепя идеята за изграждане на два нови енергоблока в ТЕЦ “Марица-изток 2″, каза на пресконференция областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, който бе домакин на заседанието на съвета, проведено днес в хотел “Мериан палас”.

“Изграждането на новите мощности е еднакво важно за четирите области – Стара Загора, Бургас, Ямбол и Сливен. В реализацията на проекта ще участват около 10 хиляди специалисти в различни сфери, които живеят на територията на Югоизточен район, а през пристанището в Бургас ще се доставят част от машините и съоръженията”, поясни мотивите губернаторът. По думите му това е добър шанс за бизнеса, защото вероятно 49 на сто от инвестициите ще бъдат външни. Все още няма окончателно становище на Българския енергиен холдинг за строителството на двата блока.

По предложение на областния управител на Сливен Марин Кавръков участниците в заседанието решиха да настояват пред Министерския съвет да се промени методиката на изчисляване на икономическите показатели за развитие на районите, защото действащата в момента ощетява Югоизточния регион. Настояваме отчитането на икономическите резултати да става в регионите, където се упражнява дейността на фирмите, а не по тяхната регистрация, поясни Марин Кавръков. “Не може в нашия район да се намират три от деветте най-големи града в страната, да даваме 60 на сто от електроенергията, 30 на сто от земеделската продукция, на наша територия да се реализират 60 на сто от приходите в туризма и да минава половината от морския транспорт и да бъдем на второ място след Югозападния район”, аргументира се той. Причината за тази несправедливост се дължи на това, че големите компании в сферата на услугите – телекомуникации, мобилни оператори, застрахователи, банки, отчитат оборота си по регистрация, която най-често е в София. Ако се направи исканата промяна, Югоизточен район ще бъде на първо място, а това има значение за насочване на публичните средства през следващия планов период, поясни областният управител на Ямбол Таня Димитрова.

Таня ИВАНОВА
*vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн