Петима арсеналци търсят място в Златната книга на изобретенията

STZAGORA.NET
За първи път тази година най-голямата фирма на територията на община Казанлък – “Арсенал” АД, кандидатства с петима свои специалисти и техните изделия за място в Златната книга на изобретенията на Патентното ведомство. Това са: Николай Кънев – главен конструктор в Завод 1, Николай Куцаров – специалист в Завод 5, както и Панайот Христов, Илиян Миладинов и Борис Борисов – всички от Завод 0.

Дали някой от тях ще има честта да се окичи с престиж, чест и слава за своя разработка, ще стане ясно на 26 април. Тогава по традиция над 200 патентни специалисти от цялата страна се събират в столицата, за да отбележат Международния ден на интелектуалната собственост. Той се чества от 2001 година, по идея на Генералната асамблея на Световната организация за интелектуална собственост. Мотивът на делегатите на Асамблеята да вземат именно 26 април за Световен ден за защита на интелектуалната собственост е фактът, че на този ден през 1970 година влиза в сила конвенцията за учредяване на Световна организация за интелектуалната собственост (СОИС). Основната цел е “да се повиши осведомеността за това как патенти, авторски права, търговски марки и дизайни имат въздействие върху ежедневния живот” и да се почитат творчеството и приносът на творци и новатори за развитието на обществата по целия свят.

На този ден се отдава значимото и на експертите, работещи в областта на интелектуалната собственост, с чиято помощ се регулират отношенията за използването за общото благо на интелектуалната собственост, която е в основата на човешкия прогрес.

В момента в СОИС членуват 184 държави, сред които и Ватикана. Палестина пък е със статут на наблюдател. Според документите, първият Закон за патента в света е френски. Приет е през 1791 г. В него за първи път се споменава понятието собственост. Всяка година проявите, свързани с деня на интелектуалната собственост, са под различно мото. Тази година то е: “Иноватори във визията”.

От миналата година председател на патентното ведомство в България е проф. Камен Веселинов, бивш ректор на Техническия университет – София. Сред 200-те патентни специалисти само двама работят на територията на област Стара Загора. И двете са жени, като едната работи на частна практика в Стара Загора, а другата е инж. Теменужка Попова – служител на “Арсенал”.

Деляна БОБЕВА
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн