Старозагорски бизнесмени построиха къща на пострадали в село Бисер

STZAGORA.NET

Баба Мара със Стефан Шоселов.

В навечерието на Великден семейството на Мария Стоянова и Иван Кирилов, неговата майка – 81-годишната баба Мара, и внукът й станаха първите новодомци в разрушеното от потопа харманлийско село Бисер. За по-малко от месец на мястото на старата им къща е построен нов модерен и удобен дом. Дарители са старозагорските бизнесмени Стефан Шоселов и Георги Чахов, архитект Стоянов и инж. Кацаров.

“Решението да помогна дойде спонтанно, след като видях по телевизията петметровите вълни, които пометоха по пътя си всичко, и чух вика за помощ на пострадалите – разказа за “Старозагорски новини” Стефан Шоселов. – Когато отидох на място, сърцето ми се сви. Чудно красивото село, възпято от дядо Славейков в неговата поема “Изворът на белоногата”, беше залято от кал и тиня. Хората, оцелели от потопа, бяха отчаяни до болка и виеха на умряло. Разпитах кои са най-пострадалите и те ми посочиха семейството на Мария, Иван, синът им и баба му Мара – жената с карцином на дебелото черво, мъжът – с прекаран инфаркт, 20-годишният им син – без работа, кирпичената къщица, където е живяла бабичката – отнесена, а от по-голямата къща – нищо не останало…”

Г-н Шоселов разказа и за следващите стъпки, които е предприел. Най-напред се е обадил на кмета на Харманли Михаил Лисков за строителна виза, която обикновено се вади след няколко месеца. Но за негова изненада след няколко дни тя е била готова. Архитект Стоянов дарява архитектурния проект, а инж. Кацаров – строителните чертежи и книжа.

Каузата приема като своя другият известен бизнесмен и приятел на Шоселов – Георги Чахов. Той осигурява своите специалисти и работници и прави максимално добра организация за изграждане на обекта, като извършва цялото строителство по себестойност, т.е. без никаква печалба.

Стефан Шоселов заплаща материалите и труда.

“Осигурих най-добрите материали за така нареченото сухо строителство – стоманена конструкция, пълна с изолация еталбон (алуминиева ламарина-смола-алуминиева ламарина), кнауф (гипсокартон), въздушна изолация, всичко по последна дума на техниката.

Жилището е 60 кв.м – спалня – 20 кв.м, голяма дневна с кухненски бокс, баня, тоалетна… На връх Великден ми се обадиха, че са се настанили… Мария плачеше от радост… Дано оттук нататък им тръгне на хората на добро. Желая им го от все сърце!”

Без да са правени още изчисления, с приспадане на всички дарения, новата къща струва около 30 000 лева.
Казват, че на Великден стават чудеса. Първите новодомци на село Бисер са сигурни в това.

Росица ПОПОВАenl

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн