Родители, учители и жители на кв.”К.Ганчев” – несъгласни с преобразуването на III Основно училище в начално

STZAGORA.NET

Обществеността в старозагорския кв.”Кольо Ганчев” е силно обезпокоена от решението, взето от старозагорските старейшини на 16 февруари т.г., III-то основно училише “К.Ганчев” да бъде преобразувано в начално заради силно редуцирания през последните години брой на учениците в него. Тревогата си те изразяват в писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов и до кмета на общината Живко Тодоров, както и в протестна подписка с 253 имена, съдържаща искане за запазване на прогимназиалния статут на училището.

Първата от изложените в писмото причини за несъгласие с преобразуването на училището е чисто икономическа: кризата дотолкова е ограничила доходите на хората, че немалко родители, останали без работа, ще бъдат затруднени да заплащат ежедневния транспорт на децата си до някое от централните старозагорски училища, отдалечени на 5-6 км от най-южния квартал на града. Ежедневното придвижване на такова разстояние не е най-здравословното и безопасно решение за дете на 11-12 години, е вторият изложен в писмото аргумент. Има и 8 деца със специални образователни потребности, които няма да могат да продължат образованието си. Но най-важното от всичко, се сочи в писмото, е че в основно ремонтираната от Общината през 2011 г. училищна сграда учениците са започнали да се завръщат и броят им от известно време расте, като отново, след двегодишно прекъсване, е сформирана паралелка 8-ми клас.

III-то ОУ “К.Ганчев” е училище със 140-годишна история, достойно за паметник на културата и не бива да се закрива, е становището на подписалите писмото 13 учители.
*enl

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн