Общината поправя с 297 хил. лв. грешка на предишния екип по проекта за кв.”Железник”

STZAGORA.NET

Решението на Общината по проблема с ремонта в кв."Железник" съобщиха кметът Живко Тодоров (вдясно) и зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов.

297 хил. лв. от бюджета на Община Стара Загора за тази година ще бъдат пренасочени от средствата за текущи ремонти на инфраструктурата (3 млн. лв.), за да бъде поправена грешка на предишния екип на проф.Св.Танчев по проекта за подобряване на жизнената среда в кв.”Железник”, съобщи днес кметът Живко Тодоров.

Касае се за следното: През 2009 г. администрацията предприема асфалтиране на 3 км улици в кв.”Железник” на стойност 2 млн. лева (на втората снимка). 3565 тона асфалт са положени върху 35 420 кв.м улично платно. Грешката е, че тази промяна не е била отразена в подготвяния по това време проект по ОП “Регионално развитие”. Той не е бил преработен, както е трябвало да се постъпи, за да бъде взет предвид вече положеният асфалт, а са били намалени само количествата на материалите за влагане при предстоящото ново асфалтиране.

“Всякакви заменителни таблици биха били незаконни. Промените в проекта предишната администрация е трябвало да направи преди да бъде проведена обществената поръчка. Тогава е бил правилният момент за тях. След проведена вече процедура, след сключен договор е абсурд да говорим за нещо такова. Това означава промяна в условията и вторият или третият класиран да го оспори и провали”, разясни кметът.

Грешката е достатъчно сериозна, за да компрометира необратимо европроекта за близо 7,5 млн. лв. За да не се случи това, Общината е намерила следното решение: Изпълнителят на асфалтовите работи ще изземе чрез фрезоване за своя сметка предишния слой асфалт и ще положи нов, както е по договор. Недостигащите количества асфалт ще бъдат финансирани със средства на община Стара Загора в размер на посочената сума от 297 хил. лв. Взетото решение е одобрено от Управляващия орган на ОП “Регионално развитие”.

Пряката вина за недоглеждането е на ръководителя на проекта по онова време – бившият зам.-кмет Димитър Динев, който вече не е в общинската администрация. Той е работил с проектанти, с които всичко отдавна е разплатено.

Изпълнителят ДЗЗД “Железник СЗ – 2011″ започва работа по ремонта на 7 км улици в “Железник” на 10 април и трябва да я изпълни в рамките на 18 дни. Срокът за отчитане на проекта е 16 юли 2012 г., което означава, че той трябва да бъде завършен по-рано. Общата му стойност е 7,4 млн. лв. – за детски площадки, велоалеи, кътове за отдих, парково и улично осветление и озеленяване.
*vvv

социални бутони

4 коментари on “Общината поправя с 297 хил. лв. грешка на предишния екип по проекта за кв.”Железник””

  • Проф. Динев wrote on 5 април, 2012, 17:24

    Нито ми пука, нито ме интересува какво става след нас. Да сте гледали навреме. Ние се отървахме, вие му мислете. Поздрав от Тракийския………

  • Петкова wrote on 5 април, 2012, 17:51

    Професорееееееее не Ви познавам, ама се радвам че не сте ми били професор. Колко ли трябва да съм нагла, за да се държа като Вас!

  • Михаела wrote on 5 април, 2012, 18:39

    Петкова, защо се връзвате, това не е истинският професор Динев. В нета всеки може да се представи за всеки.

  • Анонимен wrote on 7 април, 2012, 17:01

    няма място за паркиране на автомобили и правят велоалеи за кого


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн