Различният поглед представя откриване на “Кино Комсомол”

STZAGORA.NET
На 7 и 8-ми Април 2012 г. Сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед” открива “Кино Комсомол” – сцена за алтернативно кино, съвременни изкуства и творчески срещи (ул. “Пазарска” 13).

Целта на инициативата е в Стара Загора да съществува пространство за презентиране на български и световни филмови фестивали на анимационно, късометражно, пълнометражно кино и видео арт, младежки и аматьорски филмови проекти, както и всички съвременни форми на сценичните изкуства. Събитията в киното са отворени за разнородна публика и са на достъпна цена.

Програма на 7.04.:
10:30 – Арт работилница за малчугани
11:30 – Анимация за деца
15:00 – Ден на движението Zeitgeist в Стара Загора – лекция и филм
19:30 – Официално откриване
Прожекция на филма „Подслон“, отличен с редица български и световни филмови награди
Специален гост на откриването е Живко Тодоров, Кмет на Община Стара Загора.
За всички събития в деня на откриването входът е свободен.

Програма за 8.04:
18:30 – „Асфодел“ – литературно-визуално четене на Калоян Праматаров
Вход свободен
20:00 – IN THE PALACE 2011 ON TOUR – селекция Най-доброто от Международен фестивал на късометражните филми „В двореца“ Балчик, 2011.
Вход 3 лв.

ПОДСЛОН

Синопсис
Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани”.

Пълнометражният дебют на Драгомир Шолев е филм, който знае какво иска да каже и как да го направи. “Подслон”, представя на пръв поглед познатата тема за пропастта между поколенията и между родители и деца, но е заснет толкова автентично, че на моменти изглежда като риалити-шоу, а не като кино. Почти всяко българско семейство би открило част от себе си на екрана и би си задало доста въпроси.

„Интелигентно изследвайки старите и вечно актуални общочовешки теми, този мрачно-духовит многогласен филм е един впечатляващо уверен и зрял дебют на автора-режисьор Драгомир Шолев” – Нийл Янг, The Hollywood Reporter.

Успехите на „Подслон“ до момента са впечатляващи: филмът е представен на над 65 фестивала в целия свят и е носител на общо 21 награди от фестивали в редица държави, сред които три награди на 13-тия Европейски филмов фестивал в Есон, Франция – Голямата награда, Наградата на студентското жури за най-добър филм и специално отличие за Най-добра мъжка роля, което актьорът Цветан Даскалов получи лично като гост на церемонията за награждаването на 27 ноември. Получи наградата “New Visions” за Крум Родригес на 32-рия Международен фестивал “Манаки брадърс” в Битоля, Македония, посветен на операторското майсторство, Награди на българската филмова акдемия за Най-добър филм и Най-добра режисура за 2011, Голямата награда за най-добър филм в Международната надпревара, Наградата Кодак за най-добър Български филм и Награда на публиката на 15-тия международен София филм фест 2011, Най-добра режисура на 12-тия международен филмов фестивал в Братислава, Награди за дебют на фестивалите Златна роза и See Fil Festival, Лос Анджелис.

Една от звездите във филма, Янина Кашева, е българска актриса, играеща в трупата на Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Първата си роля в киното снима под режисурата на Бинка Желязкова във филма “Басейнът”. Снимала се е още във филмите: “Голямото нощно къпане” – реж. Бинка Желязкова , “Всичко е любов” – реж. Борислав Шаралиев, “Всички и никой” – реж. Крикор Азарян, “Само ти, сърце” – реж. Пискови , “Пльонтек” – реж. Борислав Шаралиев и др. За ролите си във филмите “Голямото нощно къпане” и “Всичко е любов” получава награда за женска роля на 16-я кинофестивал «Златна роза» във Варна.

* * *
Ден на Движението Zeitgeist – Стара Загора

Подготвени са две сериозни лекции, които информират за настоящото положение и как самата социално-икономическа система, в която живеем, е основната причина за всички световни проблеми. Ще бъде представен и един кратък филм относно идеята зад организацията, която предлага осъществими планове за постигане на една прогресивна и мирна глобална цивилизация.

Лекция – „Къде сме сега?“
Владимир Чернев ще представи лекцията “Къде сме сега”, която ще разгледа в дълбочина познатите на всички ни проблеми от днешната действителност и ще се концентрира върху техните първоизточници.

Лекция – „Накъде сме тръгнали?“
Велизар Великов ще представи лекцията “Накъде сме тръгнали”, продължение на лекцията “Къде сме сега”, представяща корените и симптомите на нашите проблеми днес.

Филм – „Рай или унищожение“
Този филм описва нуждата на човечеството да надрасне остарелите и неефективни методи на политика, законодателство, бизнес или която и да е друга институция, базирана на човешки взаимоотоношения.

Бъдещето предлага един алтернатива, където решенията за световното благо на човечестовто се достигат чрез използване на научния метод и прилагане на технологията за човешко облагодетелстване. Вижте как земята може да бъде променена в една райска градина в рамките на едно десетилетие.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн