Масирани проверки за безопасността на храните преди Великден в Стара Загора

STZAGORA.NET

Д-р Генади Ганчев

Областната агенция за безопасност на храните (ОАБХ) в Стара Загора започна масирани проверки на складове и магазини преди Великден. За 2 седмици са проверени 15 склада, 12 супермаркета, 42 магазина за хранителни и нехранителни стоки, 10 специализирани магазини за месо и 15 заведения за обществено хранене. Досега няма регистрирани нарушения при производството, етикетирането и съдържанието на стоките, съобщи за “Старозагорски новини” д-р Генади Ганчев, директор на ОДБХ.

Специално внимание инспекторите обръщат на качеството на яйцата и на различните средства за украсяването им – бои, ваденки, печати, украси, заради засиленото им търсене преди Великден. Съгласно европейския регламент, се проверява съдържанието на етикетите и дали използваните консерванти и оцветители са разрешени за употреба. Перманентните проверки ще продължат до 10 май, за да се обхване и времето преди и след Гергьовден, предупреди д-р Ганчев.

От 1 до 15 април инспекторите приоритетно ще проверяват качеството на пресните зеленчуци (марули, репички, лук, краставици и домати), яйцата и месото във връзка с великденските празници, допълни д-р Ганчев.

“Не купувайте яйца, месо или бои от нерегламентирани обекти на пазара, тротоара или пред църкви. Това може да бъде много опасно за здравето!”, призова директорът на ОАБХ. Във всеки магазин има големи щандове с изобилие на различни средства за украса на яйца, които са проверени и имат разрешение да търгуват с такава стока.

Ако се съмнявате в качеството на купени храни по време на празниците, можете да сигнализирате на тел. 0700 122 99 или на имейла на БАБХ. В агенцията има организирани 24-часови дежурства, така че експертите ще реагират веднага и ще проверят съмнителния обект или стока.

Иванка ПЕТКОВА
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн