Първото езиково училище в Стара Загора празнува 50-годишен юбилей

STZAGORA.NET

СОУ „Максим Горки” в Стара Загора е един от седемте обекта, които са включени в проекта на Община Стара Загора за саниране на детски градини и училища по Фонд „Козлодуй”. Това увери днес зам.-кметът Ваня Сотирова, като поднесе поздравления от името на кмета Живко Тодоров на директорката му Мариана Пенчева.

Сотирова участва в откриването на юбилейна експозиция и засаждане на юбилейно дръвче в двора на училището, част от заключителните мероприятия в едноседмичната празнична програма за отбелязването на 50-тата годишнина на СОУ „М. Горки”. Първото езиково училище в региона посрещна много гости от страната и чужбина, бивши и настоящи преподаватели и ученици.

„Съграденото през 5-те десетилетия е изключително, но постиженията в международни и национални олимпиади през последните години са впечатляващи. Ръководството на училището разви един нов модел на обучение по испански и френски език. Малко са училищата в страната, които обучават ученици по руски език – един от най-търсените в Европа”, каза в приветствието си към присъстващите зам.-кметът Ваня Сотирова.

От името на ръководството на Община Стара Загора тя поднесе подарък – таблет, с пожелание всички кабинети да бъдат обзаведени с такива, след края на ремонта на сградата.

Педагогическият колектив на СОУ „М. Горки” получи поздравителни адреси от еврокомисаря Кристалина Георгиева, от министъра на образованието Сергей Игнатов, от областния управител Недялко Недялков, от зам.-министъра на образованието на Руската федерация Иванец, от посланиците на Руската федерация и Аржентина у нас, от партньори от чужбина и много други.

Тази вечер от 18.00 ч. в оперния театър в Стара Загора празничната програма завърши с тържествен концерт.

* * *
СОУ “Максим Горки “ е общинско училище, чиято 50-годишна история започва през 1962 г. като гимназия с три паралелки с преподаване на руски език към Първо средно политехническо училище ”Иван Вазов” в Стара Загора.

Пети юни 1963 г. е датата, на която училището получава статут на самостоятелна Руска езикова гимназия “Максим Горки”, а от 1 септември 1963 г. е организиран и първият прием на ученици за новата гимназия.

Бързото налагане на езиковата гимназия в образователната сфера от живота на града дава възможност на директорката Елена Лилова да въведе през 1965г. два производствени профила-екскурзоводство на руски и френски език.

През 1966г. разрастването на училището и засиления интерес към чуждоезиковото обучение налага обособяването на паралелките с френски език в отделно училище. През 1983/1984 учебна година се въвежда ранното чуждоезиково обучение. Училището става ЕСПУ с преподаване на руски език.

От 1 септември 1988 година училището е преименувано на СОУ с изучаване на чужди езици “Максим Горки” с две степени на обучение – ранночуждоезиково с прием от І-ви клас и интензивно изучаване на английски, немски и френски с конкурс след завършен седми клас. От 1995/1996 учебна година се въвежда и интензивно изучаване на испански и руски.

От учебната 2005/2006г. СОУ “Максим Горки” разполага със собствена – самостоятелна сграда на ул. “Сава Силов” 69.
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн