Заради спекулативните цени у нас ще внасят яйца от Полша

STZAGORA.NET
“След среща на министър Найденов с представители на търговските вериги се установи, че надценката при яйцата е от 2 до 4 ст. От търговските вериги подкрепят диалога за цената на яйцата, тъй като е важно да се постигне консенсус и потребителят да получи най-добра цена за качествена продукция.” Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на журналистическото питане на “Старозагорски новини” какви мерки ще предприеме министерството да се намали цената на яйцата в търговските обекти на Стара Загора. Въпреки изявленията на министър Найденов, че цена на дребно над 30 ст. е спекулативна, яйцата в града на липите все още се продават между 40 и 45 ст.

От МЗХ съобщиха още, че Българската агенция по храните извършва проверки с цел да се пресече опитът за нерегламентирана търговия с яйца от западните ни съседи. Засилен е и контролът на уличната търговия, за да не се прави опит да се предлагат яйца на по-ниски цени, които са рискови за здравето на хората.

Министър Найденов е разговарял по телефона с министъра на земеделието и развитието на селските райони на Полша Марек Савицки. Полският министър е обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители, за да се осигурят нужните количества яйца за българския пазар. “Полските стопани ще откликнат на молбата да се засилят доставките към България, увери министър Савицки”, информираха от МЗХ. (СН)
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн