Отворено писмо от родители на загинали при пътни инциденти в България: В България се убива безнаказано!

STZAGORA.NET
В редакцията получихме отворено писмо от офиса на “Безопасни улици от Валя”. Публикуваме текста му с минимална редакторска намеса:

До Жозе Мануел Дурао Барозу -
Председател на Европейската комисия
До Катрин Дей -
Генерален секретар на Европейската комисия
До Мартин Шулц -
Председател на Европейския парламент
До посланниците на страните от ЕС
До всички български и чужди медии

Почти 1000 загинали и 9500 ранени на година. На пътя…
Това е статистиката за последните 10 години.
93% от виновните водачи се наказват с условни присъди и дори с по-леки наказания.
Само 7% са ефективните присъди /98% от тях са за рецидив/.

Иначе казано, ако убиеш човек за първи път, не те наказват, без значение дали си пил , избягал, преминал с 120км/ч през пешеходна пътека и т.н. Просто не трябва да убиваш втори път. Но 70 души на година го правят… Дали ако тези 70, а и другите, които виновно са причинили смърт, бяха наказани първия път, статистиката нямаше да е друга? Какво е посланието към Oбществото от страна на съда? Според нас е: „- Ако убиеш един път- няма проблем! Може да си пил, може да е на пешеходна пътека, тротоар, може да избягаш- няма проблем!” Не вярвате? Разбираме ви. При Вас не е така, но при нас това е истината.

Ние сме хора, които са загубили смисъла на живота си, децата си, в тази необявена война и се борим да променим нещата, за да намалеят тези трагедии. За да няма родители, на които да им се налага да преживеят това, което ние понасяме. Убедени сме, че неадекватната ни съдебна система не оказва необходимата превенция върху всички потенциални нарушители на закона.

Правосъдие се раздава на „на конвейер”, без да се отчита степента на вина на водача и в каква степен е нарушил Закона за движение по пътищата. Наказанията са еднакви и условни.

Няколко примера:

Ако убиеш пешеходец, който се е движил неправилно, без да си превишил скорост и си спазил закона получаваш 1-2 год. условно или пробация
Ако убиеш пешеходец на пешеходна пътека- също 2 год. условно
Ако убиеш пешеходец на пешеходна пътека с 100км/ч- 2год. условно
Ако убиеш човек на тротоар или автобусна спирка- 2год условно
Тук законът предвижда до 6 год. лишаване от свобода /ефективно/

В България квалифициращите състави, които би трябвало да утежняват наказанията, са алкохол и бягство от местопрестъплението. Смъртта или нараняването на повече от един човек също са утежняващи обстоятелства. Ето как стоят тук нещата:

1. Убиваш човек и си пиян – до 3год. условно
2. Убиваш човек и избягаш – до 3 год.условно
3. Убиваш човек, пиян си и избягаш – до 3год.условно
4. Убиваш човек, пиян си, избягаш и нямаш свидетелство за правоуправление – до 3 год. условно
5. Всичко по т.4.+превишена скорост – до 3 год.условно… А ако не те хванат? Подобни случаи не са рядкост…
6. Убиеш и/или раниш повече от един човек и си пиян – до 3 год. условно.

Тук законът предвижда от 3 до 10 год. лишаване от свобода, а в особено тежки случаи от 5 до 15 год. В България закона не предвижда административни санкции за подобни престъпления, свидетелства за правоуправление се отнемат обикновено за 1-4 год.

Ние не разбираме как в този широк диапазон, в който може да бъде приложено както ефективо /1,2,3 и т.н. години/, така и условно /1,2,3 и т.н. години/, съдът не отчита тежестта на вина на водача според нарушенията на Закона за движение по пътищата и постановява еднакви присъди. Не разбираме за какво служи Законът за движение по пътищата? Не разбираме за какво служат пешеходните пътеки, тротоарите? Защо е забранено да се шофира, след като си пил? Защо има ограничения на скоростта? Защо изобщо има такъв закон?

Според Българския съд нарушаването на този закон не е от съществено значение. Ние си учихме децата да пресичат на пешеходна пътека, да се движат по тротоара, а те намериха смъртта си точно там. България е на първо място в Европа по брой убити пешеходци, особено деца и това ще продължава да бъде така, защото е ненаказуемо и хората склонни да нарушат закона отлично знаят, че няма да бъдат наказани… Защо е така, попитахме прокуратурата и съда. От съда не сметнаха за необходимо да ни отговорят, но от прокуратурата ни отговориха и то в ефира на Българската националната телевизия.

Зам.-главният прокурор г-н Валери Първанов, подсмихвайки се, ни отговори така: „Ами то, деца си умират и без друго, в затворите няма място и това е държавна политика.” С този си коментар той обрисува тежката морална и институционална криза, в която се намира правосъдната ни система. Отговори кратко и ясно защо тази система се ползва с най-нисък кредит на доверие. Та ние говорим за децата си! Що за поведение пред хора, погребали смисъла на живота си, е това?! Не вярвате? Разбираме ви, при Вас не е така, но ние не сме като Вас…

Нещо се промени в България за последните 20-25 години. Или човешкият живот се обезцени, или се промениха нравствените ценности и морала на магистратите, защото законът ни не е променян. Престъпленията са същите, а наказанията – коренно различни от тези преди 20-25 години. Винаги в подобен ред от мисли се поражда и въпросът – корупция… Не без основание според нас.

Нашият живот никога няма да е същият без децата ни, които, спазвайки закона, загинаха заради престъпното погазване на същия този закон от други. Държим отговорни за това и правосъдната ни система, която не наказва адекватно такова поведение на пътя и по този начин го насърчава. Ще се борим с тази система, за да има по-малко хора като нас, по-малко майки и бащи в черно, по-малко сълзи, по-малко мъка и повече детски усмивки!

Срещаме подкрепа от страна на Министерство на вътрешните работи и лично от министър Цветан Цветанов. По негова инициатива и с подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ изготвихме и ще бъдат внесени в парламента промени в Наказателния кодекс, които би трябвало да окажат възпиращо действие върху хора, решили да нарушат закона. Всичко това обаче няма да се случи, ако съдебната система продължи да функционира по същия неадекватен начин и да не взема предвид степента на вина според Закона за движение по пътищата. В примерите по-горе са възможни и правилни ефективни наказания, дори и по сегашния ни наказателен закон. Какво кара съдиите да решат, че един живот, един детски живот струва това, което сме цитирали? И какво повече от това някой трябва да наруши, за да бъде наказан?

Знаем, че България е на незавидно място по брой пострадали и е поела редица ангажименти за намаляване на транспортната престъпност. За съжаление това няма да се случи въпреки усилията на МВР и правителството, ако не се променят порочните съдебни практики. Ние водим много активен диалог и срещаме разбиране от парламентарни групи, министри, парламентарни комисии. Единствено от страна на съдебната власт няма нито чуваемост, нито диалог.

Цялото ни общество усеща дефицит на справедливост. Чувството за безнаказаност винаги води до израждане на нравствени ценности, води до поведение, недопустимо за съвременно общество, идеализира индивидът, който не спазва закона, човекът с пари който успява да избегне наказание. Това тревожно се превръща в модел на поведение на подрастващите, незачитане , липса на респект от закона. Отчайващото усещане за липса на справедливост води до желание за саморазправа. Не ни чака добро бъдеще с такава ценностна система.

Не само политици, цялото ни общество, всички здравомислещи хора са против тези съдебни практики. Съдебната ни система обаче, потънала в собственото си усещане за недосегаемост, отказва да чуе гласа на народа, на който всъщност са призвани да служат и от чиито данъци се формират немалките им заплати. Корупцията и съмнителните нравствени ценности на магистратите ни, за които се пише в докладите на Европейската комисия не са тайна за никой в България. Съдебната ни система е с най-ниска степен на доверие според официални проучвания. Тази затворена, кастова система, отказва да се съобразява както с общественото мнение, така и с вашите доклади. Те все по-зле разбират какво им казвате. Последното разбирайте буквално – лидерите на съдебната власт не се преструват, те наистина не разбират какво се иска от тях.

Наред с организираната престъпност и корупцията, ние поставяме на дневен ред загиналите по пътищата невинни хора и държим отговорни за това основно съдебната ни система. Ако беше адекватна, нашите деца можеше да са живи. Тук поставяме и стотиците имотни измами със земи и жилища, нотариалните измами… Това е ежедневие у нас, дами и господа. Не искаме много. Единственото, за което се борим, е да има респект от закона, а за този, който го наруши – адекватно наказание! А може би искаме прекалено много?

От наше име, от името на всички родители, загубили децата си, от името на всяко семейство, загубило близък човек в тази война на пътя, Ви молим:

Не спирайте с негативните доклади към съдебната ни система! Ако народът можеше да напише такъв доклад, той със сигурност щеше да е по-негативен от Вашия. Съдебната ни система няма да се самореформира, тя не иска и от това страда цялото ни общество!

НЕ НИ ПРИЕМАЙТЕ в Шенгенската зона с така работеща правосъдна система!
ЩЕ СЕ СРАМУВАТЕ ОТ НАС! Ние самите се срамуваме от себе си…

Прибавете към докладите си тези проблеми! Това са проблеми на цялото ни общество, наред с корупцията и организираната престъпност. 1000 убити, 9500 ранени и осакатени на пътя, десетки хиляди роднини и приятели, съпреживяващи тази мъка, стотици обикновени българи измамени и доведени до дъното.

Това е проблем на България! Ще стане и ваш!
В България се убива безнаказано!
В България загиват деца – нашите деца!
Срамувате ли се от нас? Ние – да…
Защото искаме да сме като вас…
Но не сме…

Подписваме с личните си телефони, поради отдалечеността ни един от друг.
С уважение:
Мария Димитрова-0889993394 Валя-12г.
Валентин Димитров-0887862968
Ангел Борисов-0899145959 Ники 12г.
Пламена Гавазова-Борисова-0899145958
Нели Петрова-0899245766 Лора 20г
Иван Казанлиев-0886155065
Трифон Трифонов-0898737084 Трифон 19г
Катя Трифонова-0898737084
Дана Колева-0884218099 Даяна 17г
Милен Кръстев-0888452990
Славка Георгиева-0896410199 Гошо 18г
Пеньо Георгиев-0896410318
Иванка Вързалова-0888707588 Паолина 18г
Александър Вързалов-0897602995
Зорница Статева-0897 963567 Габи 16г
Калин Статев-0897963568
Дарина Дончева-0888130848 Краси 18г
Николай Дончев-0887262251
Ялдъз Исмаилова-0893888305 Мелин 17г
Ваид Заид-0878882052
Магдалена Николова-0899146736 Яница 19г
Красимир Николов-0897980447
Светла Горова-0885293259 Галина 19г
Васил Горов-0888798059
Султанка Статева-0897270500 Георги 34г
Ани Грозева-0885094287
Наско Грозев-0887222011 Евгени 17г
Даниела Лечева-0897704076 Мария-Луиза 19г
Илиян Козумов-0898675554
Желязко Димов-0876483171 Милен 17г
Недялка Динкова-0876627152
Милена Басърбова-0888452990 Марин 19г
Боян Басърбов-0898671608
Банко Друмев 0878 546533 Паола 38г
Марияна Йорданова-0878338954 Даниела 17г
Йордан Йорданов-0878338954
Катя Велинова-0899410733 Кирил 21г
Джена Георгиева-00393281620432 Петър 24г
Йорданка Борукова-0877620093 Николай 29г
Благо Боруков-0877620093 Николай 29 г
Юри Петров-0882881324 Деси 6г
Теодора Ангелова-0884410517 Деси 6г
Емилия Карабулева-0888681835
Бойко Карабулев-0888681835 Марияна 22г
Елисавета Ицкова 0899550063 Арон 12г
Таня Ангелова 0897710884 Калина 25
Юлияна Харизанова 0878719770 Илияна 16г
*

spodelime

2 коментари on “Отворено писмо от родители на загинали при пътни инциденти в България: В България се убива безнаказано!”

  • Zivko nanev wrote on 18 април, 2012, 21:08

    Napalno podkrepjam napisanoto i se priseedinjavm kam dolu pospisanite.I az kato pove4eto se vazmu6tavam ot zakonite v stazi strana.

  • Стефан Бакъров wrote on 21 август, 2013, 15:56

    Подкрепям и се присиединявам към подписаните!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн