Наркотиците са заплаха и за ромската общност в Стара Загора

STZAGORA.NET

Ромският етнос не е защитен пред заплахата от наркотиците. Най-важна е превантивната работа, преди наличието на зависимост. Старозагорският ромски кв. Лозенец не може да се сравни със „Столипиново” в Пловдив, но залегналите мерки в Областната стратегия за социални услуги, трябва да станат задължителни за институциите. Това становище изразиха представители на неправителствени организации по време на кръгла маса, организирана от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости към Община Стара Загора.

Милена Илиева от „Свят без граници” цитира проучване, според което в квартала няма лаборатория, а хероин и друга дрога се внасят отвън.

Според психолога Яна Христова зависимите от ромски произход нямат достъп до здравни услуги, а ромските деца нямат достъп до образование, което е една от предпоставките да стигнат един ден до психоактивните вещества. Отчитайки спецификата на етноса трябва програмите за превенция да бъдат насочени към жените, тъй като те отглеждат и възпитават подрастващите и се грижат за болните в семейството. Необходимо е и информацията за опасността от създаване на зависимости, да бъде поднесена на достъпен език.

Д-р Иван Добринов разясни пред присъстващите необходимостта да се работи в мрежа по превенцията и лекуването на зависимости сред ромите. Добър начин за откъсване на подрастващите от психоактивните вещества е спортът, категорични бяха всички в залата.

Освен представители на Община Стара Загора и НПО в кръглата маса участваха педагогически съветници, психолози, спортисти и духовници. Всички те бяха единодушни, че в социалната стратегия на общината спешно трябва да влязат услуги, адресирани до зависимите и хронично болните, които изискват специално лечение.
*vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн