Нямало сериозни проблеми с производителите на яйца в областта

STZAGORA.NET

Д-р Генади Ганчев

“В област Стара Загора нямаме сериозни проблеми с производителите на яйца, тъй като тук повечето предприятия имат пакетиращи центрове, докато на други места не е така”, съобщи за медията ни д-р Генади Ганчев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Той уточни, че нормативната уредба, която урежда начина на пакетиране на яйца, е включена в Наредба No 1 от 2008 г. на МЗ. Според нея обектите, в които се отглеждат кокошки носачки, не бяха задължени да имат пакетиращи центрове. С изменение в наредбата от началото на тази година обаче производителите на яйца се задължават да имат пакетиращи центрове.

“Има три обекта, в които има подово отглеждане на кокошки носачки с регистрирани центрове за пакетиране (изискващи се с промяната на Наредбата) и още три обекта, също с подово отглеждане, в които няма такива, но са стартирали процедура по изграждането им. Центровете трябва да отговарят на определени условия – в тях се извършва събирането, маркирането и етикетирането на яйцата. Прави се и грамиране, при което яйцата се разделят на три категории. Най-големите – от клас А, отиват на пазара”, уточни д-р Ганчев.

По думите му, цената на един пакетиращ център е около 10 000 лв., което не е повод за увеличение в цената на яйцата, тъй като производителите и без това заплащали на други фирми за пакетиране.

Според д-р Ганчев една от причините за поскъпване на яйцата е забраненият неконтролируем внос на яйца от чужбина, които не са били маркирани, а това е пречело за проследяването на хранителната верига. Със забраната държавата се опитала да помогне на българските производители, но те от своя страна възприели жеста като повод да вдигнат цената за българските яйца. А след тях и всички останали по веригата. Ако обаче ценовият шок на българските яйца продължал, не било изключено отново границите да се отворят – но единствено и само на контролиран внос.

Жанета ДЕЯНОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн