Евтината сол видя сметката на скъпите тротоари и бетонови замазки

STZAGORA.NET

Хвърляната по улиците и тротоарите сол за по-бързо почистване на снега и леда се оказа нож с две остриета. Зимата отминава, но на много места в Стара Загора останаха пораженията от разяждащото й въздействие.

За пръв път тази зима се забелязват толкова чести и обширни поражения. Навсякъде, където солта е била в контакт с податливите на влиянието й настилки, те буквално са “изядени” от нея и се лющят като юфка. Най-много са пострадали различни видове бетонни замазки, както и тротоарните плочки, които също са направени от бетонова смес.

Ярка илюстрация на ситуацията е декоративният плочник пред Центъра за комплексно социално обслужване на ул.”Стефан Караджа” № 8, чийто цветен щампован бетон, както личи от снимката, е силно повреден и засега не е ясно как ще се оправя. Директорът на разположеното в сградата Бюро по труда Георги Гьоков сподели, че при първия голям сняг забранил на работниците по чистотата да хвърлят сол там, но следващия път те свършили работата още преди началото на работния ден.

Така евтината сол тази зима видя сметката на скъпите старозагорски тротоари.

Специалистите обясняват негативния ефект от въздействието на солта върху бетона със следната верига от реакции: Варта, образуваща се при хидратацията на цимента, създава в бетона основна среда с висок показател Ph (12-14). Солта обаче предизвиква реакция между основите и аморфния кварц. Така използването й с цел топене на леда и снега разрушава бетона, защото в него се съдържа кварц.

За защита на бетонните покрития от солта познавачите на проблема препоръчват използването на водоустойчива замазка – бързовтвърдяващ се цимент + фасадна боя в съотношение 2:1 и вода за регулиране на консистенцията. Акрилатната фасадна боя съдържа смола, която по същество е течен плексиглас и има водоотблъскващи свойства, след като се втвърди в замазката. Маже се с дебелина до 5 милиметра. Приготвянето на замазката в пластмасово кошче е в следния ред: вода, фасген, разбъркване с дрелка, добавяне на цимента и ако трябва – още малко вода за докарване на консистенцията.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн