Ново сдружение на лекарите-специалисти в Стара Загора иска промяна на правилата

STZAGORA.NET

Известният очен специалист д-р Станимир Трошев (председател) и колегите му д-р Анелия Петрова и д-р Любо Трифонов (членове на УС) представиха днес пред медиите целите и задачите на новосъздаденото сдружение на лекарите-специалисти в Стара Загора, ден след провеждането на Общото събрание с участието на 160 лекари от областния център и другите градове на региона.

През последните години колкото повече намаляват парите в здравеопазването заради икономическата криза и намаляването на средствата от осигуряването, толкова повече тежестта се измества към личните лекари. Останалите два стълба в медицината – спешната медицина и специализираната помощ, се неглижират от правителствата, мотивира появата на сдружението д-р Трошев и формулира целта му: да защити интересите на лекарите-специалисти без излишна демагогия, включително пред Здравната каса и джипитата. В момента в България има сдружение на лекарите-специалисти от болничната помощ, което по израза на д-р Трошев е мъртвородено и на практика нищо не е направило, и друго сдружение на лекарите-специалисти от доболничната помощ. Новосформираното има амбицията да представя и едните, и другите. Предстои съдебната регистрация на сдружението в Старозагорския съд, след което създателите му ще опитат да обединят колегите си от другите две сдружения в страната. Още отсега те канят и други лекари да се присъединят към отворената за участие структура.

В национален план основните цели, които си поставя новото сдружение, са няколко:

Първо, да се направи остойностяване на лекарския труд, неуспешен опит за каквото е имало в началото на мандата на сегашното правителство.

Второ, да се премине към френския модел на здравеопазване, при който осигурените пациенти заплащат таксата си за преглед при лекаря, след което си възстановяват сумата от Здравната каса. По този начин ще спечелят всички: лекарите, защото ще получават заплащането си веднага; държавата, защото ще излязат на светло всички пари и ще се повиши събираемостта на данъците на лекарите, които ще издават задължително на пациента документ, с който да си получи парите, а и голяма част от пациентите в доболничната помощ не биха отишли по една или друга причина до Здравната каса, за да си възстановят парите – 20 или 30 лева в предлагания от сдружението едномесечен срок, т.е. Здравната каса ще прави икономии и от това.

И трето, да се работи по отношение на категоризирането на лекарския труд, който е тежък, отговорен и стресов.

През следващата седмица новото сдружение на лекарите-специалисти ще инициира среща с ръководството на Регионалната здравно-осигурителна каса, на която ще обявят за съществуването си. Ще бъде направена среща и с асоциацията на личните лекари.
-gerb

сподели бутон

2 коментари on “Ново сдружение на лекарите-специалисти в Стара Загора иска промяна на правилата”

  • Анонимен wrote on 2 март, 2012, 23:16

    Само джипитата да не реват.Те са се превърнали в машина за пари.

  • Мария wrote on 5 март, 2012, 17:42

    Добро начинание – точно така трябва да се мисли днес. Да се създават правила – за категории труд на лекарите, и за модели на финансиране, отчитане и др., и за ценоразписи и всичко, което касае специалиста и съответните пациенти, клиенти и т.н. Само така ще се въвежда ред във всяка една област. Това може да предприеме и осъществи по-младото поколение,а не задръстени и набедени спецове от епохата на соца.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн