Екоминистерството отмени решение на РИОСВ – Стара Загора

STZAGORA.NET
Ценни местообитания в Странджа са спасени след намеса на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщи за медията ни директорът по природозащитата към Българското дружество за защита на птиците Стойчо Стойчев. След подадена през септември 2011 г. жалба екоминистерството е отменило решение на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора, за изграждане на фотоволтаичен парк в Странджа.

Одобреният парк е бил с площ от 100 дка и е трябвало да бъде изграден в община Болярово, на територията на две защитени зони: “Дервентски възвишения 2″ – пазена от Директивата за местообитанията, и “Западна Странджа” – пазена от Директивата за птиците. Според еколозите в защитена зона “Западна Странджа” гнезди 15 на сто от българската популация на световнозастрашения царски орел. Видът има гнездово находище в околностите на инвестиционното предложение и често ловува там. Пасищата и обработваемите площи, които щяха да бъдат унищожени от фотоволтаичния парк, са местообитание на още два вида от Червената книга на България – малкия креслив орел и орела-змияр, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Росица РАДНЕВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн